Politiek

Somalische asielzoekers weer teruggestuurd

DEN HAAG (ANP) – Somalische asielzoekers zullen weer worden teruggestuurd naar hun land. De veiligheid in de hoofdstad Mogadishu is voldoende verbeterd. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie liet dat maandag aan de Tweede Kamer weten.

17 December 2012 13:55Gewijzigd op 15 November 2020 00:51
Asielzoekers in De Vluchtkerk. Foto ANP
Asielzoekers in De Vluchtkerk. Foto ANP

Het besluit van Teeven betekent dat de uitgeprocedeerde Somalische asielzoekers die in Amsterdam en Den Haag in een kerk en een tentenkamp verbleven nu in afwachting van hun uitzetting vast kunnen worden gehouden in vreemdelingenbewaring.

Teeven volgt met zijn besluit omringende landen als Duitsland, Zweden en België. Hoewel de situatie in Mogadishu nog zorgelijk is, is die wel verbeterd. Zo is het volgens Teeven weer mogelijk om niet gehinderd door milities door de stad te reizen en bloeit het markt- en zakenleven weer op. In het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de situatie in Mogadishu overigens „nog steeds slecht” genoemd. Afgelopen vrijdag kwamen nog twee mensen om bij een aanslag met een autobom.

Sharon Gesthuizen van de SP gelooft er ook niets van dat het veilig genoeg is in genoemd gebied en wijst erop dat weer andere landen, zoals Denemarken en Groot-Brittannië, dat vooralsnog ook niet doen. „Er is een enorme lijst van recente aanslagen, mensen die contact zoeken met non-gouvernementele organisaties of journalisten worden slachtoffer. Ook zijn er acties tegen juristen. En er is heel weinig politie.”

Vorige week dreigde ze met een motie van wantrouwen tegen Teeven te komen als hij geen opvang organiseert voor afgewezen asielzoekers die niet terug kunnen. „Maar hij moet nu niet denken dat hij hiermee een excuus heeft” , zegt ze. „Hij stuurt aan op een confrontatie.”

De Kamer nam onlangs haar motie aan voor opvang voor afgewezen asielzoekers die niet terug kunnen. Volgens Gesthuizen geeft Teeven nu aan dat hij erbij blijft die niet uit te voeren, terwijl hij meteen denkt ‘de dans te ontspringen’.

Teeven schreef de Kamer maandag ook dat de Nederlandse overheid ‘maximaal’ probeert te voorkomen dat vreemdelingen op straat terechtkomen. „Een volledig sluitende aanpak is echter niet mogelijk omdat ook de opstelling van de individuele vreemdeling belangrijk is om te bepalen welke opties de overheid kan bieden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer