Buitenland

Medewerker Arafat krijgt veiligheidsbeleid

De Fatah-beweging van de Palestijnse leider Yasser Arafat is het zaterdag grotendeels eens geworden over de samenstelling van het kabinet van de nieuwe Palestijnse premier Ahmed Qureia.

AP
29 September 2003 09:52Gewijzigd op 14 November 2020 00:36
RAMALLAH – De Palestijnse leider Yasser Arafat had afgelopen zaterdag een ontmoeting met de leden van het Centraal Comité van Fatah. Het comité ging akkoord met de benoeming van 24 ministers in het nieuwe kabinet van premier Ahmed Qurei. Foto EPA
RAMALLAH – De Palestijnse leider Yasser Arafat had afgelopen zaterdag een ontmoeting met de leden van het Centraal Comité van Fatah. Het comité ging akkoord met de benoeming van 24 ministers in het nieuwe kabinet van premier Ahmed Qurei. Foto EPA

Het opvallendst is het ontslag van Mohammed Dahlan, die in het kabinet van de ruim drie weken geleden afgetreden premier Mahmoud Abbas over het veiligheidsbeleid ging en die de goedkeuring kon wegdragen van Israël en de Verenigde Staten. In het nieuwe kabinet, dat 23 leden telt, valt dat beleid onder de minister van Binnenlandse Zaken en dat is Nasser Yousef, die al bijna veertig jaar een medewerker is van Arafat.

Al eerder deze maand besloot de Palestijnse politieke top tot de vorming van een nationale veiligheidsraad met Arafat als voorzitter, die samen met de minister van Binnenlandse Zaken het veiligheidsbeleid gaat bepalen. Israël heeft zondag nog niet laten weten wat het vindt van het nieuwe Palestijnse kabinet, waarvan behalve Yousef nog meer naaste bondgenoten van Arafat deel uitmaken. Israël heeft eerder gezegd geen zaken te zullen doen met een regering die door Arafat wordt beheerst. Premier Ariel Sharon heeft echter ook gezegd dat Israël Qureia op zijn daden zal beoordelen. Tot Arafats bondgenoten in de nieuwe regering behoren de door Abbas uit zijn kabinet geweerde Yasser Abed Rabbo en Saeb Erekat, wiens aftreden als minister in mei het gevolg was van de machtsstrijd die gaande was tussen Abbas en Arafat. Twee ministers uit het vorige kabinet zijn gehandhaafd. Het zijn Nabil Shaath en Salam Fayad, respectievelijk van buitenlandse zaken en financiën, die de steun genieten van de internationale gemeenschap. Een enkele ministerspost moet nog worden opgevuld. Als dat is gebeurd, naar verwachting binnen enkele dagen, zal het Palestijnse parlement worden gevraagd de regering goed te keuren.

De Palestijn die vrijdag in de Joodse nederzetting Negahot op de Westoever een 30-jarige man en een meisje van zeven maanden doodschoot was een lid van de Islamitische Jihad. Het ging om de 22-jarige Mahmoud Hamdan, die onlangs vrijkwam uit de Israëlische gevangenis na een straf van veertien maanden te hebben uitgezeten. Familieleden van Hamdan hebben dat zondag gezegd. Hamdan werd na zijn daad doodgeschoten door Israëlische soldaten. Israël kwam niet direct met een reactie op het nieuws dat de schutter van vrijdag een lid van de Islamitische Jihad was. Het was voor het eerst sinds op 9 september zelfmoordaanslagen werden gepleegd in Tel Aviv en Jeruzalem dat een lid van een radicale Palestijnse groep een dodelijke aanslag pleegde op Israëliërs. Twee dagen na de vorige aanslagen, waarbij vijftien doden vielen, besloot het Israëlische kabinet Arafat te „verwijderen”, wat zowel uitzetting als liquidatie kan betekenen. Aangenomen wordt dat Israël tot actie tegen Arafat zal overgaan, als er weer een grote aanslag wordt gepleegd. Na de aanslag van vrijdag verweet Israël Arafat voor de zoveelste keer dat hij niets doet om het geweld in te dammen. Eerder zei Sharon naar verluidt tegen zijn ministers dat het dreigement om Arafat te verwijderen hielp om aanslagen te voorkomen. De Islamitische Jihad heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag van vrijdag overigens niet opgeëist.

Duizenden Palestijnen hebben zondag het begin drie jaar geleden van de tweede intifada herdacht. In Ramallah betuigde een groot aantal Palestijnen ook hun trouw aan Arafat. Drie jaar geleden begon, na een omstreden bezoek van Ariel Sharon aan de Tempelberg, de tweede Palestijnse volksopstand tegen de bezetting van de Westoever en de Gazastrook. Het conflict kostte de afgelopen drie jaar het leven aan bijna 2500 Palestijnen en zeker 860 Israëliërs.

Op het moment dat de partijen in het Midden-Oostenconflict de keus lijken te hebben tussen de moeilijk uit te voeren ’routekaart voor vrede’ en aanhoudend geweld van beide zijden, kondigde de Palestijnse terreurorganisatie Hamas zondag aan dat ’het verzet tegen Israël door zal gaan.’

Ook in Nablus op de Westoever werd gedemonstreerd ter herdenking van het begin van de tweede intifada en als steun aan Arafat. Aan de demonstratie, waar ongeveer 5.000 mensen aan meededen, deden vertegenwoordigers van een groot aantal Palestijnse groeperingen deel. Ook hier riepen aanvoerders van Hamas op tot het voortzetten van de aanslagen tegen Israëlische doelen en spraken zij zich uit tegen een vredesakkoord met de regering-Sharon.

Zaterdag presenteerde de nieuwe Palestijnse premier Ahmed Qureia zijn kabinet, dat de komende dagen moet worden goedgekeurd door de door Arafat geleidde Fatah-beweging. In het kabinet van Qureia zitten, zeer tegen de zin van Israël, een groot aantal volgelingen van Arafat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer