Politiek

NS moet spoor in Limburg gaan delen

DEN HAAG (ANP) – Op het spoor tussen Roermond-Maastricht Randwyck en Heerlen-Sittard mag vanaf 2016 een regionale vervoerder de stoptreinen gaan rijden. De NS blijft daar wel de intercity’s verzorgen. Tijdens een overleg in de Tweede Kamer bleek donderdag een meerderheid te zijn voor dit plan van staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor).

13 December 2012 19:20Gewijzigd op 15 November 2020 00:48

De PvdA gaf aan nog één keer in te stemmen met een zogeheten decentralisatie, omdat Limburg zelf om een andere vervoerder voor de stoptreinen heeft gevraagd. Maar hierna moet volgens Kamerlid Duco Hoogland niet meer aan de afspraken met de NS worden getornd. Hij vreest te veel versnippering op het spoor.

De VVD, die voorstander is van vergaande decentralisatie van het spoor, is blij met de decentralisatie van de lijnen in Limburg. Kamerlid Betty de Boer wil dat de staatssecretaris de komende tijd verder onderzoekt welke lijnen nog meer naar een regionale vervoerder zouden kunnen.

Mansveld zei te willen kijken naar de lijn Groningen-Zwolle, maar daar wel steun van de Tweede Kamer voor nodig te hebben. De staatssecretaris baseert haar besluiten op het advies van een commissie, die eerder dit jaar voorstelde om gefaseerd kleinere lijnen over te dragen aan regionale vervoerders. Op die manier kan ervaring worden opgedaan voor de toekomst, omdat het tot nog toe niet voorkwam dat de NS het spoor deelde met een andere vervoerder.

De commissie gaf in haar advies het groene licht voor de overdracht van de lijnen in Limburg. Ook was ze positief over de trajecten Zwolle-Enschede en Groningen-Zwolle. Voor die laatste lijn moet nog wel worden gekeken of de provincie bereid is het traject over te nemen, stelde de commissie.

Voor decentralisatie van het traject Zwolle-Enschede is het besluit volgens Mansveld in 2005 al genomen. Daar kan vanaf 2014 een regionale vervoerder gaan rijden. Die uitspraak zorgde voor verzet van SP-Kamerlid Farshad Bashir, die stelde dat er helemaal nog geen sprake is van instemming door de Tweede Kamer. Ook ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber vroeg zich hardop af of het wel handig is de lijn te decentraliseren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer