„Bankentoezicht niet voor alle banken”
BRUSSEL (ANP) – De kans wordt steeds groter dat er geen Europese toezichthouder voor alle banken in de eurozone komt. Er wordt gewerkt aan een voorstel waar de Europese Centrale Bank toezicht gaat houden op bepaalde categorieën banken, zo is in Brussel vernomen.
Woensdag is het aan de ministers van Financiën om de knoop hierover door te hakken. EU-president Herman Van Rompuy heeft al gedreigd tijdens de EU-top van donderdag en vrijdag anders de besluiten te nemen, mochten de ministers er niet uitkomen.
Uiteraard moeten banken die door Europa zijn gered, onder toezicht komen. Daarnaast gaat het om banken met meer dan 30 miljard euro op de balans. „Maar dit bedrag kan nog veranderen”, klinkt het in Brussel.
Op termijn moeten wel alle banken onder toezicht komen. „Dat proberen we wel in de tekst te krijgen”, vertelt een EU-diplomaat.
Het compromis is een poging van Cyprus om met name Duitsland en Frankrijk naar elkaar toe te laten bewegen. Berlijn wil dat de toezichthouder voor banken alleen de hele grote zogeheten systeembanken onder zijn hoede neemt, terwijl Parijs alle banken in de eurolanden onder controle wil.
In juni stemden de regeringsleiders in met deze toezichthouder op de bankensector. Spanje en Italië konden toen alleen tegen zeer hoge rentes geld op de financiële markten lenen en keken naar de EU voor hulp. Spanje die kampt met bankensector in moeilijkheden, wilde direct uit het noodfonds putten om zijn banken overeind te houden. De EU-leiders stemden in met deze mogelijkheid, maar met de voorwaarde dat er dan eerst een toezichthouder op de sector zou komen.
Vanaf dat moment begon het getouwtrek over het optuigen van de toezichthouder. Hoe gaat de ECB namelijk toezicht houden én monetair beleid voeren? Welke banken komen onder het toezicht te vallen? En per wanneer? Wat gebeurt er met de niet-eurolanden? Het zijn vragen die op dit moment nog steeds op tafel liggen.