Franse regering aast op tweede huizen
PARIJS (ANP) – De Franse regering wil tweede huizen zwaarder belasten. Franse media meldden vrijdag dat Parijs in de eerste plaats „onderbezette” huizen in „drukke streken” in het vizier heeft.
Vanaf 2013 zou in die dichtbevolkte gebieden zoals de regio Parijs, de regio Lyon, de Côte d’Azur of langs het Meer van Genève 5 procent belasting extra komen, berekend over de waarde die het pand zou opleveren als het zou worden verhuurd. De belasting wordt officieel geheven over „onderbezette” woningen, maar houdt feitelijk een extra belasting op tweede huizen in.
Vervolgens wil de Franse regering de opbrengst van de verkoop van tweede huizen nog zwaarder gaan belasten vanaf 2014. Indien het pand winst oplevert, wordt die meerwaarde extra belast volgens de plannen. Momenteel is de belasting op die winst al 19 procent. Als het huis wordt verkocht voor 100.000 tot 150.000 euro meer dan de prijs waarvoor het werd aangeschaft, komt er een extra belasting van 3 procent bovenop en 5 procent als het gaat om meer dan 150.000 euro winst.
Sinds vrijdagmorgen circuleert er ook een plan waarmee de extra belasting nog hoger uitvalt (3 procent bij 100-150.000 euro winst, 6 procent bij 150-200.000 euro en 9 procent bij meer winst). De voorzitter van de parlementscommissie Financiën, Gilles Carrez, is lid van de oppositie en noemt de plannen weer een voorbeeld van de ‘belastingwaanzin’ van de linkse meerderheid in het Franse parlement. De regering van de socialistische president François Hollande zegt met de opbrengst de sociale woningbouw te gaan steunen.
De vorige, centrumrechtse regering van toenmalig president Nicolas Sarkozy had ook plannen tweede huizen van mensen die in het buitenland wonen extra te belasten. Die zijn gestrand, vooral door verzet van veel Fransen die in het buitenland werken en wonen. Relatief veel Fransen hebben een tweede huis dat vaak al lange tijd in bezit van de familie is.
Het is niet bekend hoeveel Nederlanders een tweede huis in Frankrijk hebben, laat staan hoeveel van die huizen in „de drukke streken” staan. Aangenomen wordt dat er enkele tienduizenden Franse huizen eigendom zijn van Nederlanders.