Politiek

Dekker tornt nog niet aan 1040 lesuren

DEN HAAG (ANP) – De verplichting voor middelbare scholen om jaarlijks 1040 uur les te geven, wordt door staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs niet direct van tafel gehaald. Dat zei hij donderdagavond laat tijdens een debat in de Tweede Kamer.

7 December 2012 07:23Gewijzigd op 15 November 2020 00:40

Dekker stelde wel te gaan kijken hoe de regels gemoderniseerd kunnen worden, zoals ook in het regeerakkoord staat. Om te bepalen hoe dat precies moet gebeuren, wil hij eerst in gesprek met scholen en ouders.

D66 had Dekker opgeroepen de urennorm op de schop te nemen, omdat er dan meer ruimte zou komen voor maatwerk, bijvoorbeeld voor bijles. Ook zijn veel docenten en scholen tegen de urennorm.

De wet, die regelt dat scholen 1040 lesuren in de eerste twee lesjaren moeten aanbieden, is nog maar net door de Tweede Kamer. Oppositiepartijen als D66 en SP zien in de belofte van de coalitie om de regels te moderniseren een kans om de urennorm naar beneden te brengen. D66-Kamerlid Paul van Meenen noemde eerder een norm van 800 uur als voorbeeld.

De huidige wet Onderwijstijd werd opgesteld nadat het ministerie werd overspoeld met klachten van leerlingen en ouders die minder les kregen dan de wet voorschreef. Ook verzetten veel scholieren zich tegen zogenoemde ophokuren: uren die wel meetellen, maar waarin geen les wordt gegeven.

De bedoeling van het ministerie was om de norm op 1000 uur te stellen, maar om in de Tweede Kamer een meerderheid te krijgen werd tegemoet gekomen aan de eis van de PVV om de norm op 1040 te stellen. Daarop gingen leraren massaal de straat op. Overigens is een deel van de 1040 uren volgens de huidige regels al te besteden aan maatwerk, zoals bijles.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer