Politiek

Interview Dekker: publieke omroep is van iedereen

DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris Sander Dekker wil de publieke omroepen voortaan geen geld meer verstrekken op basis van ledenaantallen, maar op basis van de kwaliteit van hun programma’s. In zes vragen en antwoorden licht hij tegenover het ANP zijn plannen toe.

6 December 2012 13:43Gewijzigd op 15 November 2020 00:40

Waarom gaat u de financiering anders regelen?

„De publieke omroep is van ons allemaal, van 17 miljoen kijkers om het zo maar te zeggen. Ik wil kijken of we daar meer invulling aan kunnen geven door de financiering minder via omroepverenigingen te laten lopen. Het gaat uiteindelijk om het algemeen belang, om het totaal. Eigenlijk is het een verschuiving van ieder lid telt, naar iedere kijker telt.”

Hoe gaat dat dan werken voor de omroepen?

„Wat wij willen doen is samen met omroeporganisaties kijken naar wat het minimale budget zou moeten zijn om ervoor te zorgen dat ze niet omvallen. We willen naar Hilversum en met de betrokken organisaties zorgvuldig te werk gaan, maar het zal wel betekenen dat een groter aandeel van het geld centraal komt te staan en dat de omroeporganisaties met elkaar in competitie kunnen om met de meest creatieve, originele en kwalitatieve ideeën te komen.”

Tast dat de taak van de publieke omroep niet aan?

„Ik wil de discussie aan met Hilversum om te kijken wat de kern is van de publieke taak van het omroepbestel. Een publieke omroep met alleen maar moeilijke en ingewikkelde programma’s voor de elite, wordt in mijn ogen te smal. En bij een publieke omroep die alleen maar doet wat de commerciëlen doen, kun je je afvragen: waarom gaat daar nog belastinggeld naartoe?”

Krijgen we dan alleen nog maar kaskrakers te zien?

„Kijkersaantallen moeten niet altijd leidend zijn, het gaat uiteindelijk om de kwaliteit van het aanbod. We gaan kijken hoe we dat op een goede manier kunnen bepalen. De NPO krijgt nu een grotere en meer sturende rol. We moeten uitkijken dat dat niet tot tunnelvisie leidt. De NPO moet ook scherp worden gehouden als het gaat om de vraag waar de kijker op zit te wachten. Dat is een discussie waar we nog even tijd voor nemen.”

En de levensbeschouwelijke omroepen krijgen ook geen geld meer?

„We willen minder versnippering in het bestel. De budgetten van deze omroepen worden op nul gezet. Aandacht voor levensbeschouwing is een algemene taak. De vraag is of je dat moet doen door de kleine omroepjes in stand te houden, die elk een eigen stroming vertegenwoordigen. Als je sowieso naar minder budget gaat voor de publieke omroep, moet je je afvragen of je aandacht wilt besteden aan levensbeschouwing door kerkdiensten van verschillende religieuze stromingen uit te zenden, of dat je misschien één programma maakt over de rol van religie in onze samenleving.”

Waarom is dit allemaal nodig?

„In het vorige kabinet is al een en ander in gang gezet als het gaat om de publieke omroep. Dat ging ook al gepaard met een eerste bezuiniging van zo’n 200 miljoen, waarvan 127 miljoen uiteindelijk geland is bij de publieke omroep. En in het nieuwe regeerakkoord zit daar nog eens een extra slag overheen van 100 miljoen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer