Kritiek SGP op Onderwijsinspectie
DEN HAAG – Voor de helft van de zaken die de Onderwijsinspectie controleert, ontbreekt een wettelijke basis.
Dat staat in een kort manifest dat SGP-Kamerlid Bisschop woensdagmiddag tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Onderwijs voor 2013 presenteert.
Volgens Bisschop oefent de overheid kennelijk meer controle uit dan volgens de regels is toegestaan. Omdat de wettelijke onderbouwing onderbreekt, is het voor scholen onduidelijk hoever de bevoegdheid van de overheid reikt.
Bisschop wil dat de Onderwijsinspectie de taken waarvoor geen rechtsgrond aanwezig is, niet meer uitoefent tot het moment dat er wel een wettelijke grondslag is.
In het manifest noemt Bisschop de zaken op die formeel juridisch niet gecontroleerd mogen worden. Zo vraagt de inspectie de scholen momenteel naar opbrengstgericht werken, handelingsgericht werken, normen voor de uitstroom naar speciaal onderwijs, sociale competenties, sociale veiligheid, de invulling van leertijd en de didactische aanpak.
Ook de controle op het leerlingvolgsysteem is problematisch, zo stelt Bisschop. Al jaren wordt verondersteld dat dit verplicht is, maar pas sinds kort ligt er een wetsvoorstel ter goedkeuring in de Kamer.
In het hoger onderwijs stelt de overheid inhoudelijke eisen aan instellingen met het oog op de bekostiging. Ook daarvoor bestaat geen wettelijke grondslag.