Buitenland

Massale betoging bij paleis Morsi

CAÏRO – De Egyptische president Mohamed Morsi is dinsdagavond tijdens een grote betoging het presidentiële paleis in Caïro ontvlucht. Rond het gebouwencomplex waren duizenden betogers slaags geraakt met de oproerpolitie.

Buitenlandredactie
5 December 2012 10:16Gewijzigd op 15 November 2020 00:38
Het paleis van Morsi in Caïro. Foto EPA
Het paleis van Morsi in Caïro. Foto EPA

De Egyptische politie zette dinsdag traangas in om te voorkomen dat de demonstranten optrokken naar het presidentieel paleis. Zeker 100.000 mensen waren de straat op gegaan uit protest tegen Morsi, die zich bijna absolute macht heeft toegeëigend. Ook in Alexandrië gingen duizenden de straat op.

De schermutselingen tussen de politie en de betogers ontstonden toen de demonstranten een wegblokkade van prikkeldraad aan de kant duwden en optrokken naar de omheining van het paleis. De politie vuurde traangas af en trok zich daarna terug. Volgens persbureau MENA vielen er achttien gewonden.

Morsi was in het paleis aanwezig toen de mensen samendromden buiten het gebouw. Toen de menigte verder aanzwol ging hij er op advies van zijn beveiligers via de achterdeur vandoor, zei een bron in het paleis. Een andere bron suggereerde dat de president aan het einde van de dag „altijd” via die uitgang naar huis keert.

De politie stond toe dat de betogers zich een weg baanden door blokkades die rond het paleis waren opgeworpen. Er werden echter geen pogingen tot een bestorming ondernomen. Binnen de paleismuren hielden militairen van de Republikeinse Garde de wacht.

Veel betogers riepen „Vertrek! vertrek!” en „Het volk wil het regime omverwerpen” – twee bekende leuzen die tijdens de Arabische lente ook werden geroepen.

In Alexandrië kwamen zo’n 10.000 tegenstanders van Morsi bijeen in het centrum van de stad. Kleinere protestacties vonden plaats in de zuidelijke stad Assiut, in Suez en in de industriestad Mahallah, in het noorden.

Morsi verklaarde op 22 november dat hij vrijwel boven de wet staat. Hij wil met een inderhaast opgetekende ontwerpgrondwet de macht naar zich toetrekken ten koste van de nog steeds machtige sleutelfiguren uit de tijd van het regime van Hosni Mubarak. Onder hen zijn veel magistraten die Morsi hebben dwarsgezeten sinds hij eind juni als eerste democratisch gekozen islamistische president van Egypte aantrad.

De tegenstanders van Morsi hebben als uitvalsbasis het Tahrirplein (Plein van de Bevrijding), dat midden in de stad ligt, op de rechteroever van de Nijl. Daar concentreerde zich in 2011 de opstand tegen Mubarak.

De medestanders van het staatshoofd hebben vooralsnog het Nahdet Misrplein (Plein van Egyptische Wedergeboorte) als verzamelpunt, dat is gelegen op de linkeroever van de Nijl in Giza, in het westen van Caïro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer