Buitenland

„Israël dwingt ons naar strafhof te gaan”

JERUZALEM – Israël dwingt Palestina stappen te ondernemen bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag tegen de kolonisatie in bezet gebied. Dat heeft Nabil Shaath, een vooraanstaand adviseur van de Palestijnse president Mahmud Abbas, dinsdag gezegd.

Buitenlandredactie
4 December 2012 16:47Gewijzigd op 15 November 2020 00:37
Foto EPA
Foto EPA

Hij reageerde daarmee op de jongste aankondigingen van de bouw van nieuwe woningen voor Joodse kolonisten in het ‘bezette’ Arabische deel van Jeruzalem, Oost-Jeruzalem. Dinsdag meldden media in Israël dat er ten noordoosten van Oost-Jeruzalem nog eens 1600 woningen bij gaan komen. Dat is boven op de 
plannen die sinds eind vorige week voor ophef zorgden. Daarbij ging het om 3000 extra woningen.

Israël wil niets met het ICC te maken hebben. Shaath zei dat hij niet naar het ICC hoeft te stappen als bijvoorbeeld Washington en Europese mogendheden bereiken dat Israël ophoudt Palestijns land te koloniseren. „Voor Palestina is de uitbreiding van de Joodse kolonies onverenigbaar met een vredesproces.”

De Palestijnen hebben bijna vier jaar geleden ook al eens aangeklopt bij het ICC. Ze klaagden toen over „oorlogsmisdaden” door Israëlische aanvallers, gepleegd in de dichtbevolkte Gazastrook eind 2008 en begin 2009. Het ICC nam de zaak toen niet in behandeling omdat de klagers geen staat waren. Vorige week erkende de Algemene Vergadering van de VN Palestina wel als staat.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft maandag met overweldigende meerderheid ingestemd met 
een resolutie waarin Israël wordt opgeroepen snel openheid 
van zaken te geven over zijn atoomprogramma en inspecteurs toe te laten. Ook wordt 
er bij Jeruzalem op aangedrongen om een topconferentie over het uitbannen van kernwapens in het Midden-Oosten te steunen.

De resolutie werd met 174 stemmen voor, 6 stemmen tegen en 6 onthoudingen aangenomen.

Secretaris-generaal Ban Ki Moon van de Verenigde Naties heeft maandag Syrië ervan beschuldigd de troepenscheidingsovereenkomst uit 1974 met Israël te schenden. Syrië moet ermee ophouden militairen en militaire uitrusting naar de Golanhoogte te sturen, zei hij.

Het is al verschillende keren voorgekomen dat over de bestandslijn heen Syrische granaten in Israël zijn beland, waarop Israël terug heeft geschoten. Ook is er soms heel dicht in de buurt van VN-waarnemers of hun installaties geschoten. Sinds juli wordt er ook regelmatig gevochten tussen regeringstroepen en opstandelingen.

„Ik maak mij zorgen dat de aanwezigheid van gewapende leden van de oppositie en de aanhoudende militaire activiteiten van de Syrische veiligheidstroepen de potentie hebben om een groter conflict tussen Israël en Syrië te ontsteken”, aldus Ban in een rapport.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer