Buitenland

Kernenergie kern Japanse verkiezingscampagne

TOKIO (ANP/AFP) – De verkiezingscampagne in Japan is dinsdag begonnen. Ongeveer 15.000 kandidaten van 12 partijen of zonder partij strijden om de 480 zetels die in de Shugiin, de Japanse Tweede Kamer, te verdelen zijn. Geen enkele partij haalt naar verwachting de meerderheid.

4 December 2012 16:42Gewijzigd op 15 November 2020 00:37

De belangrijkste thema’s in de campagne zijn de omgang met kernenergie en de manier waarop het land zijn oplopende staatsschuld kan beteugelen. Kernenergie is een heet hangijzer in Japan na de kernramp in Fukushima. Een tsunami zorgde vorig jaar voor grote problemen met de kerncentrale van Fukushima.

De grootste partijen in Japan, de centrumrechtse Liberaal-Democratische Partij en de centrumlinkse Democratische Partij van Japan, kijken heel anders tegen kernenergie aan. Links wil tegen 2030 helemaal geen kerncentrales meer in het land. Rechts wil de komende 3 jaar knopen doorhakken over de toekomst van atoomenergie.

De liberaal-democraten waren sinds de oprichting van hun partij in 1955 bijna onafgebroken aan de macht. In 2009 won de centrumlinkse partij van de huidige premier Yoshihiko Noda de verkiezingen met beloftes over een frisse wind. Die werden niet waargemaakt. Links ligt nu achter in de peilingen.

Noda’s belangrijkste uitdager is oud-premier Shinzo Abe. Hij was al eens premier van 2006 tot 2007. Hij was aanvankelijk populair maar het ging snel mis, onder meer door schandalen rond zijn regering. Zo maakte de toenmalige minister van Gezondheid vrouwen uit voor „baarmachines”.

De Japanse politiek is de laatste jaren erg instabiel. De winnaar van de verkiezingen van volgende week zondag wordt waarschijnlijk de zevende premier in 6 jaar. Veel Japanners zijn daar ontevreden over. Er zijn daarom een paar nieuwe partijen in opkomst.

De belangrijkste is de nationalistische Japanse Restauratiepartij onder leiding van de voormalige gouverneur van Tokio, Shintaro Ishihara. De nationalist was als gouverneur de drijvende kracht achter de aankoop door de staat van enkele eilandjes in de Oost-Chinese Zee. Ishihara zamelde omgerekend ruim 750.000 euro in en dwong zo de premier min of meer tot de koop. Die zette de verhoudingen in de regio op scherp, omdat China en Taiwan ook aanspraak maken op de eilandjes.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer