Politiek

CDA-senator waarschuwt Rutte voor nivellering

DEN HAAG – Het kabinet doet er verstandig aan goed naar Senaatsfracties, zoals die van het CDA, te luisteren. „Want het is toch beter een wetsvoorstel tijdig licht aan te passen, dan dat het wordt verworpen?”

Redactie politiek
4 December 2012 11:07Gewijzigd op 15 November 2020 00:37
Het kabinet mag zich in de Eerste Kamer niet te vroeg rijk rekenen. „Werken in deze Kamer is meer dan tekenen bij het kruisje.” CDA-fractieleider Elco Brinkman zei dat dinsdag bij de Algemene beschouwingen in de Senaat, het jaarlijkse debat over de kabine
Het kabinet mag zich in de Eerste Kamer niet te vroeg rijk rekenen. „Werken in deze Kamer is meer dan tekenen bij het kruisje.” CDA-fractieleider Elco Brinkman zei dat dinsdag bij de Algemene beschouwingen in de Senaat, het jaarlijkse debat over de kabine

Dat piketpaaltje sloeg CDA-fractievoorzitter Brinkman vanmorgen in de Eerste Kamer bij de aanvang van de algemene beschouwingen in de Senaat. „Ons werk in de Eerste Kamer is nu eenmaal meer dan: tekenen bij het kruisje.”

De coalitie van VVD en PvdA heeft, zoals bekend, in de Senaat geen meerderheid. Dat betekent dat zij voor belangrijke en minder belangrijke wetsvoorstellen steun zal moeten verwerven van diverse oppositiefracties.

Toch zal het CDA in de Eerste Kamer niet zomaar wetten verwerpen, betoogde Brinkman. Hij citeerde PvdA-fractievoorzitter Barth, die een jaar geleden, tegenover het kabinet-Rutte I, betoogde: „Die wetten komen er hier, in de Senaat, dus niet door.” Brinkman: „Zó onredelijk zullen wij niet zijn.”

Kernvraag volgens de CDA-fractievoorzitter is: „Hoe denkt dit kabinet de Nederlandse economie weer in beweging te krijgen?”

Ook VVD-fractievoorzitter Hermans zette in zijn betoog zwaar in op de taak van deze regering om de economie te hervormen en te versterken.

ChristenUniesenator Kuiper noemde het ontbreken van een gedeelde toekomstvisie „de achilleshiel van deze coalitie.” Hij kritiseerde het feit dat bij de laatste formatie niet alleen de koningin, maar ook de Eerste Kamer buitenspel is komen te staan. „Dat is niet zonder risico. Niet alleen de formatie raakt gepolitiseerd, maar ook de verhouding tussen beide huizen van de Staten-Generaal.” Kuiper wilde van de minister-president weten „of hij het niet geboden acht terug te keren naar een wijze van formeren waarbij recht wordt gedaan aan de positie van de Eerste Kamer.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer