Buitenland

Egyptisch referendum stuit op verzet

CAÏRO – Pogingen van de Egyptische president Mohamed Mursi om een nieuwe grondwet goedgekeurd te krijgen stuiten op toenemend verzet. Demonstranten van de oppositie kondigden zondag aan dat ze zich dinsdag voor het presidentiële paleis zullen verzamelen om te protesteren tegen het aangekondigde referendum over de controversiële grondwet op 15 december.

Redactie digitale media
3 December 2012 06:48Gewijzigd op 15 November 2020 00:35
Foto EPA
Foto EPA

De demonstratie geldt als „de laatste waarschuwing” aldus een gezamenlijke verklaring van jeugdgroepen die de protesten organiseren. De verklaring werd ondertekend door verschillende oppositiepartijen die een sit-in houden op het Tahrirplein, het iconische symbool van de opstand die oud-president Hosni Mubarak vorig jaar ten val bracht.

Het protest richt zich ook tegen de nieuwe verregaande bevoegdheden die de president zichzelf op 22 november per decreet gaf. Volgens Mursi is het een tijdelijke maatregel tot de nieuwe grondwet van kracht is en er een nieuw parlement is. Maar het besluit heeft de politieke onrust in het land alleen maar aangewakkerd.

Ook is een impasse ontstaan nu het Opperste Constitutionele Hof in Egypte al zijn werkzaamheden voor onbepaalde tijd opschort omdat de rechters zich bedreigd voelen. Het hof zou zich zondag buigen over de legitimiteit van de raad die het ontwerp van de nieuwe grondwet schreef.

Honderden islamitische supporters van president Mohamed Mursi kwamen die dag naar het gerechtsgebouw. Zij wantrouwen het hof, dat zich in juni uitsprak voor de ontbinding van het Egyptische parlement dat wordt gedomineerd door de Moslim Broederschap van Mursi. De rechters schrapten de zitting onder druk van de demonstratie.

Ook christenen zijn zeer bezorgd en ontevreden over de gang van zaken en de inhoud van de nieuwe grondwet.

De ontwerp-grondwet kan nu al op een storm van kritiek rekenen. „Mursi houdt een referendum over een ontwerp-grondwet die de fundamentele vrijheden ondermijnt en universele waarden schendt. De strijd zal doorgaan”, zei de invloedrijke dissident en voormalig chef van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), Mohamed ElBaradei.

Volgens Amnesty International schiet de wet tekort in de bescherming van de mensenrechten en negeert het de rechten van de vrouw. Ook beperkt de wet de vrijheid van meningsuiting onder het mom van bescherming van religie en staat deze nog steeds toe dat burgers door militaire tribunalen worden berecht, klaagde de mensenrechtenorganisatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer