Kamer geschrokken over Amarantisrapport
DEN HAAG (ANP) – Een meerderheid in de Tweede Kamer van in elk geval SP, PVV, PvdA en D66 is flink geschrokken van de uitgelekte conceptversie van het rapport over de Amarantis-scholengemeenschap. Uit dat concept, waar de Volkskrant zaterdag over berichtte, blijkt onder meer dat bestuurders zich schuldig hebben gemaakt aan zelfverrijking en belangenverstrengeling.
„Dit is het failliet van de grote schoolbesturen. Het is beschamend dat bestuurders zo weinig oog hadden voor leerlingen en zo bezig waren met zichzelf en hun eigen prestigeprojecten” zegt Jasper van Dijk (SP) in een eerste reactie. Harm Beertema (PVV) zegt dat het bij Amarantis nog erger was dan hij al dacht. Volgens hem zitten er in het rapport zaken die voor het Openbaar Ministerie aanleiding moeten zijn om tot vervolging over te gaan.
Zelfverrijking
Ook Paul van Meenen (D66) vindt dat er in het geval van zelfverrijking goed gekeken moet worden naar de mogelijkheden van strafvervolging of terugvordering. Hij pleit verder voor beter toezicht en medezeggenschap in de scholengemeenschappen, om de misstanden die er zijn op te sporen.
Van Dijk (SP): „Dit zijn graaiende bestuurders die meer oog hebben voor hun eigen portemonnee dan voor het onderwijs. Bestuurders die over de schreef gaan moet je echt aanpakken en op non-actief stellen. Er moeten sancties zijn op zelfverrijking. En we moeten af van die grote onderwijsfabrieken waarbij bestuurders projectontwikkelaar zijn geworden en voor miljoenen euro’s beginnen aan projecten die onbetaalbaar en onverantwoord zijn.”
Fraude
Beertema (PVV) ziet „regelrechte fraude” als het klopt dat een bestuurder van Amarantis zijn huis in het oosten van Nederland „op kosten van de zaak” heeft laten opknappen. Hij vreest dat de omvang van de onderwijsmolochen een „bepaald soort bestuurder” aantrekt. „Mensen die onderwijs maar een saaie bijzaak vinden. Het gaat hen om marktaandeel, om elkaar vliegen afvangen, om grootschaligheid.”
PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing noemt het „schokkend en schrijnend” als het inderdaad klopt dat bestuurders zich met geld dat bedoeld was voor onderwijs hebben verrijkt. Ook de inspectie heeft volgens de PvdA dan gefaald en dat moet onderzocht worden.
De VVD wil pas maandag reageren als het rapport officieel gepresenteerd is.
AOb
Ook onderwijsbond AOb houdt in een reactie een slag om de arm, omdat het rapport officieel pas maandag komt, maar wil wel kwijt dat „deze hele toestand bewijst dat deze manier van onderwijsfinanciering niet werkt. We willen heus niet dat ieder bonnetje door een ambtenaar moet worden getekend, maar willen weer meer controle vooraf. Dus een meerjarenplaning maken en dat een gespecialiseerde ambtenaar, maar bij voorkeur de onderwijsinspectie, die vooraf bekijkt en wijst op risico’s en gevaren.”