Buitenland

BBC-baas nog steeds achter beleid rond Kelly

BBC-directeur Gavyn Davies heeft woensdag voor de commissie-Hutton opnieuw de opstelling van zijn omroep in de affaire rond de wapendeskundige Kelly verdedigd. Davies benadrukte dat het Britse publiek van de omroep verwachtte dat het over de rel neutraal zou berichten en niet zou buigen voor de druk van de Britse regering.

Buitenlandredactie
25 September 2003 09:29Gewijzigd op 14 November 2020 00:35

Lord Brian Hutton hoorde woensdag de laatste getuigen in het kader van het onderzoek naar de zelfmoord van de Britse wapendeskundige David Kelly. Die was de vertrouwelijke bron voor een BBC-verslag over de overdrijving van de dreiging die zou uitgaan van Iraakse massavernietigingswapens. Enkele dagen nadat het ministerie van Defensie zijn naam had laten uitlekken, pleegde Kelly vermoedelijk zelfmoord.

De bewuste BBC-documentaire in mei bracht de regering-Blair in een ernstige crisis. In een reactie oefende de mediastrateeg van Blair, Alastair Campbell, grote druk uit op de BBC-leiding om excuses te maken. Die heeft dat altijd geweigerd.

Davies werd woensdag onder meer ondervraagd over een e-mail die hij op het hoogtepunt van de rel naar zijn medebestuurders zond. Ook al zou het nieuws uit de documentaire onjuist blijken, de bestuurders zouden niet moeten wijken voor de druk van de overheid, zo schreef de directeur van de omroep toen. Davies zei nog steeds achter die woorden te staan.

De onderzoekscommissie hoorde woensdag ook de directe chef van Kelly, Bryan Wells. Die vertelde opnieuw over de manier waarop het ministerie van Defensie Kelly behandelde toen duidelijk werd dat de wetenschapper degene was die uit de school had geklapt. Volgens Wells duurde het gesprek waarin hij Kelly vertelde over het lekken van zijn naam wegens de slechte verbinding slechts 46 seconden. Kelly had het feit toen inmiddels geaccepteerd en toonde „totaal geen bezorgdheid”, aldus Wells.

De weduwe van Kelly vertelde de commissie eerder dat haar man onder hoge spanning stond toen duidelijk werd dat zijn naam bekend zou worden. Ook zou hij zich door zijn werkgever verraden voelen.

Vandaag zouden de slotpleidooien volgen. Het Hutton-rapport zal niet vóór november verschijnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer