Buitenland

Polonium 210, zeldzaam en moeilijk te maken

RIJSWIJK (ANP) – Het lichaam van de in 2004 overleden Palestijnse leider Yasser Arafat is dinsdag opgegraven. Onderzoekers gaan kijken of Arafat is vergiftigd, bijvoorbeeld met het radioactieve element polonium 210. Dat is een van de geruchten die sinds zijn dood de ronde doen.

27 November 2012 16:17Gewijzigd op 15 November 2020 00:29
Ceremonie rondom de opgraving bij het mausoleum van Yasser Arafat  Foto EPA
Ceremonie rondom de opgraving bij het mausoleum van Yasser Arafat Foto EPA

Polonium is niet alleen heel giftig en radioactief, maar ook heel zeldzaam. Het metaal werd in 1898 ontdekt door de geboren Poolse Marie Curie en komt in kleine hoeveelheden voor in de natuur, bijvoorbeeld in tabak. Iedereen heeft zelfs een beetje in zijn lichaam.

Polonium 210 of Radium F wordt echter vooral door mensen geproduceerd voor onderzoek naar potentiële energiebronnen voor de ruimtevaart. Volgens deskundigen is zware apparatuur als een kernreactor nodig om voldoende te produceren voor een dodelijke dosis.

Verscheidene experts verklaarden tegenover Britse media dat de stof niet even snel te stelen is uit een laboratorium of een ziekenhuis. De inzet van polonium 210 vergt kennis en professionaliteit. De stof is vast, maar kan worden opgelost. De straling wordt voor mensen gevaarlijk als het wordt ingeademd of via voedsel of drank in het lichaam komt. Daar is het vervolgens moeilijk aan te tonen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer