Kamer boos over ‘foutje’ van Verdonk
Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie heeft het dinsdag aan de stok gekregen met de oppositiepartijen, maar ook met coalitiepartner D66. Inzet was een belangrijk advies over de pardonregeling voor asielzoekers.
Verdonk moest dinsdag te biecht bij de Tweede Kamer omdat ze zich had vergist bij het weergeven van het standpunt van de landsadvocaat. In een eerder debat zei ze dat er volgens de landsadvocaat een goede juridische basis was voor de pardonregeling. De minister wil asielzoekers die hier al langer dan vijf jaar zijn een verblijfsvergunning geven, maar alleen als er nog niet over hun zaak is beslist. Van de 7000 aanvragen zal ze er 2200 toewijzen.
Bij nader inzien blijkt Verdonk een foutje te hebben gemaakt. De landsadvocaat was juist kritisch. De minister bood voor het abuis haar excuses aan. CDA en VVD namen daar genoegen mee maar de oppositie en D66 niet. Zij willen het advies van de landsadvocaat wel eens zien, desnoods vertrouwelijk. Dat weigerde Verdonk. Volgens GroenLinks-kamerlid Vos zal uit het geheime advies blijken dat de regeling „aan alle kanten” rammelt. Verdonk vindt dat de rechter maar moet oordelen.
De minister zegde toe dat ze zal nagaan of zich onder uitgeprocedeerde asielzoekers schrijnende gevallen bevinden. Voor hen wil ze het pardon ook laten gelden. Eerder weigerde ze die toezegging te doen. Ze draaide bij met als verklaring dat ze goed had geluisterd naar haar achterban en naar de Kamer.
In de Kamer was opnieuw veel kritiek op de pardonregeling. Niet alleen de linkse partijen maar ook CU en SGP vinden die te beperkt. CU wil -net als PvdA, GL en SP- de regeling uitbreiden tot 6000 asielzoekers, de SGP wil dat ook asielzoekers in een vervolgprocedure eronder vallen, maar alleen als hun eerste aanvraag langer dan vijf jaar duurde.
PvdA-kamerlid De Vries vindt dat minister Verdonk slecht luistert naar de geluiden vanuit de samenleving. Ook de christen-democraten waste hij de oren. „De kerken, de bisschoppen, de gemeenten, iedereen wil een ruimere regeling, behalve het CDA.”