Binnenland

„Je bent geen invalide maar een mens”

ARNHEM (ANP) – „Je bent geen invalide, je bent een mens. Net zoals ieder ander.” Die gedachte lag volgens televisiepersoonlijkheid Mies Bouwman ten grondslag aan de legendarische televisie-inzamelingsactie Open het Dorp, maandag precies 50 jaar geleden. Tijdens een marathonuitzending zamelde zij miljoenen guldens in, voldoende om te gaan bouwen aan een woonwijk voor mensen met een beperking in het noorden van Arnhem. Het Dorp ging in 1966 open.

26 November 2012 12:47Gewijzigd op 15 November 2020 00:27

„Het is toch heel bijzonder dat een tv-uitzending een heel dorp tot gevolg heeft. En dat dat dorp er na 50 jaar nog steeds staat”, aldus Bouwman. „De maatschappij is wel veranderd. Je kan je niet meer voorstellen dat invaliden toen werden weggestopt.”

Een onderzoek dat vanwege het jubileum van Het Dorp is gehouden, wijst uit dat tegenwoordig nog maar 13 procent van de Nederlanders vindt dat gehandicapten beter in een gesloten instelling kunnen wonen. Twee derde van de bevolking meent dat deze mensen het beste zo zelfstandig mogelijk in een buurt moeten wonen.Vrijwel niemand heeft bezwaar tegen een gehandicapte buur, maar 5 procent zegt wel dat ze er geen last van willen hebben.

„Dat is ook helemaal niet nodig, ook niet op het werk”, reageert Rob Hoogma, bestuurder van Het Dorp. „Er zijn tal van simpele, slimme en niet zo kostbare oplossingen. Je moet ze alleen wel kennen en gebruiken.”

Het Dorp heeft daarom twee gloednieuwe zogenoemde ‘paswoningen’ gebouwd, waar mensen met een beperking kunnen komen logeren om uit te proberen welke voorzieningen voor hen handig zijn. Vernuftige vondsten lopen uiteen van een beweegbaar aanrecht tot aan een tablet-pc waarmee alle apparatuur, lampen, ramen en deuren te bedienen zijn. Hoogma: „De paswoning is ontworpen door gehandicapten in samenspraak met een architect. Die heeft daarvoor zelf enkele weken in een rolstoel gezeten.”

Het Dorp viert deze hele week feest. Daarna gaat de woonvoorziening op de schop om de komende jaren uit te groeien tot een gewone Arnhemse woonwijk, waar mensen met en zonder beperking door elkaar wonen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer