RD-lezers en Golfeigenaren testen nieuwe Golf (met video)
Een stukje lager, een stukje breder, een stukje langer. In alles is de nieuwe Volkswagen Golf zijn voorganger de baas, behalve in hoogte misschien. Toch staat de VII wel degelijk op een hoger plan. Althans, dat vinden de zes Golfbezitters die even mochten proeven van de jongste telg in de Golffamilie. Het is een prachtig gezicht: zeven generaties Volkswagen Golf naast elkaar op een grasveldje, achter restaurant De Cantharel bij Apeldoorn. Een oude schuur op de achtergrond biedt een haast nostalgische aanblik en laaghangende mist verliest het langzaam van de novemberzon. Het weer zit mee, op deze frisse zaterdagmorgen.
Ze zijn er klaar voor, de RD-lezers die zich opgaven voor de allereerste lezerstest. Meer dan vijftig reacties kwamen binnen na de oproep, maar niet meer dan zes kregen de uitnodiging. Ze arriveerden in alle vroegte met hun eigen Golf om een stukje te rijden in de nieuwe ‘zeven’. Iedereen neemt een ander type mee. „Wij zijn de middelste van het gezin”, aldus Ton van ’t Leven bij binnenkomst. Hij heeft gelijk, als eigenaar van een zilvergrijze Golf IV. „We hebben er drie onder en drie boven ons.”
Een onberispelijke groene Golf I uit 1977 staat als een stamvader vooraan in de rij. Hij doet wat ielig aan op de smalle bandjes, maar de klasse straalt er van af. Een echte klassieker, vindt ook eigenaar Pouw. Alles glimt als een spiegel. Hij opent het portier en klopt op het dashboard. „Hard plastic hè? Dat is langzamerhand wel flink verbeterd.”
Bert Kamphorst rijdt ondertussen met zijn broer een rondje in de nieuwe Golf. Vooral het interieur bevalt hem goed, maar het uitzicht is een stuk minder dan in de rode Golf III van hun moeder. „Je hebt veel minder glas om je heen, en dat merk je”, reageert hij bij terugkomst. De zilvergrijze ‘zeven’ staat niet lang stil. Lourens Boonzaaijer kruipt achter het stuur. „Hé, ik zie de motorkap onder het rijden, dat zie ik in mijn Golf V niet.” De binnenruimte is beter, vindt hij, al kan hij vooral zijn linkerarm niet goed kwijt. De Golf blijft strak op de weg liggen, ook al wisselt Boonzaaijer met een flinke vaart van snelweg. „Dit is echt een goede auto”, verzucht hij. „Als ik het geld ervoor had, wist ik het wel.”
Wie: A. W. Pouw (71) uit Doetinchem
Wat: Volkswagen Golf type I uit 1977
Kilometerstand: 60.000
„Deze Golf I is helemaal gerestaureerd, van onder tot boven. Zelfs de originele bekleding zit er nog in. Hij heeft een 1,6 liter benzinemotor met een automaat. Als het regent, blijft hij binnen, want ik ben er erg zuinig op. Maar het is één brok degelijkheid, dus regelmatig rijd ik Duitsland in om hem flink op z’n staart te trappen. Daar blijft hij goed los van.
Mijn vader was een van de zeven eerste officiële Volkswagendealers in Nederland, dus de link met het merk is snel gelegd. Nu is het bedrijf uitgegroeid tot een organisatie van ruim 250 man. Wat ik van de nieuwe Golf vind? Hij is platter, dat kun je goed zien als je erachter staat. Ook het interieur is erg mooi, met zachte materialen. Hij rijdt scherper dan zijn voorganger, vind ik. Waar ik ook altijd op let, zijn de naden in het interieur. Daar kun je de kwaliteit aan afzien en ik moet zeggen dat het bij de nieuwe helemaal goed zit.”
Wie: Jan (59) en Ella (54) Boersma uit Drachten
Wat: Volkswagen Golf type II uit 1984
Kilometerstand: ruim 200.000
„Als monteur bij Volkswagen kende ik onze Golf II al voordat ik hem kocht. Ik had hem in onderhoud en wist dat de eerste eigenaar er erg zuinig op was. Zes jaar geleden kocht ik hem, zonder medeweten van mijn vrouw. Toen ik ermee thuiskwam, riep ze: „Dat is een ouwewijvenauto!” Ze bedoelde de automaat. Maar nu is ze wel gewend hoor.
We rijden belastingvrij, omdat hij 28 jaar oud is. De Golf is een degelijke auto, die ook heel functioneel is. Toen we in Scandinavië kampeerden, hebben we tijdens een flinke regenbui zelfs in deze auto overnacht.
Iedereen moet direct met een Golf weg kunnen rijden. Dat is met deze nieuwe ook het geval. Ik hoefde niet eerst te kijken waar alles zat, omdat alle belangrijke knoppen op de goede plek zitten. Hij rijdt fantastisch, maar de
1.2 liter benzinemotor vind ik echt onderbemeten. Terwijl het contact met de weg weer heel aangenaam is.”
Wie: Bert (39) en Arjan (52) Kamphorst uit Nijkerk
Wat: Volkswagen Golf type III uit 1996
Kilometerstand: 97.000
„Eigenlijk is de Golf III van mijn moeder. Enige tijd geleden is mijn vader overleden, die de auto ooit kocht en er geen afstand van kon doen. Daarom heeft hij emotionele waarde voor ons. We zullen zeker proberen hem in de familie te houden. Onze vader was brandweerman. Hij heeft een groot deel van zijn leven Golf gereden, niet in de laatste plaats omdat hij een degelijke auto nodig had die het altijd deed.
Er staat een jerrycan met benzine achterin. Die had hij altijd bij zich. Hij heeft daarmee al heel wat mensen uit de brand geholpen. Zelf heeft mijn vader de extra benzine nooit nodig gehad.
De nieuwe Golf zit in een hogere klasse dan zijn voorgangers. Toen ik instapte, kreeg ik een soort Mercedesgevoel. Wat een mooie materialen.”
Wie: Ton (55) en Emma (55) van’t Leven uit Spijkenisse
Wat: Volkswagen Golf type IV uit 2000
Kilometerstand: 446.000
„Onze vorige auto was een Ford Sierra. Een vreselijke auto, maar niet kapot te krijgen. Tot hij na een ongeval total loss werd verklaard. Als agent rijd ik altijd in dienstauto’s met een dieselmotor. We wilden als volgende auto een TDI, vooral omdat we veel kilometers rijden. Uiteindelijk kochten we deze Golf, een 1.9 TDI. Die was toen anderhalf jaar oud en had 50.000 kilometer gereden. Nu staat de teller op 446.000.
Onkosten zijn er nagenoeg niet geweest, op een nieuwe koppeling na. De eerste uitlaat zit er zelfs nog onder, moet je nagaan. Ook is hij naar mijn weten nog nooit afgekeurd voor de APK.
Veiligheid vinden we erg belangrijk. Zo voelt onze eigen Golf aan, maar ook de nieuwe is solide. Wat ons betreft hebben ze er weer een echte Golf van gemaakt.”
Wie: Lourens Boonzaaijer (25) uit Achterberg
Wat: Volkswagen Golf type V uit 2004
Kilometerstand: 240.000
„Na goede verhalen te hebben gehoord over de Golf besloot ik een Golf V te kopen. Het is een 1.9 TDI, die moet wel tot 500.000 kilometer mee kunnen. Veel onderhoud doe ik zelf. Er is al wel het een en ander kapotgegaan, zoals de aircopomp en de hoofdremcilinder. Dat schijnen Golfkwaaltjes te zijn.
Wat me opvalt aan de nieuwe Golf is het directe sturen. Hij ligt strak op de weg. Met 80 kilometer per uur door een bocht red ik met mijn eigen auto echt niet, maar deze geeft geen krimp. Ook het schakelen is heel verfijnd. Hoewel deze Golf breder is, kan ik mijn linkerarm niet zo goed kwijt. Dat is in mijn auto beter. Ook de spiegels zijn wat kleiner, dat is wennen. Maar verder is het top. Je waant je in een dure auto.”
Wie: Marcel Immink (37) uit Rijssen
Wat: Volkswagen Golf type VI uit 2011
Kilometerstand: 30.000
„Vooral het uiterlijk is veel veranderd. Qua rijden merk ik niet zo veel verschil, al is de nieuwe misschien een tikkeltje scherper. Het interieur vind ik wel mooier dan in mijn ‘zes’, vooral omdat de middenconsole iets naar je toe gedraaid is. Dat geeft meer een cockpitgevoel.
Mijn leaseauto heeft een DSG-bak, dus het schakelen is moeilijk te vergelijken. Wel schakelt de nieuwe Golf heel trefzeker, maar dat doet zijn voorganger ook. Omdat de ‘zeven’ platter en breder is, komt hij wat robuuster over. Of mijn volgende leaseauto ook weer een Golf wordt, weet ik niet. De prijs-kwaliteitverhouding vind ik eerlijk gezegd mager, hoewel de nieuwe Golf wel standaard airco en een radio meekrijgt. Maar bij de concurrent is die verhouding toch beter. Voorzichtig kijk ik al een beetje naar Volvo. Die heeft erg mooie en rijk uitgeruste modellen.”
Volkswagen Golf Trendline
1,2 TSI 85 pk, vijf versnellingen
Prijs 19.815 euro
Energielabel A, 20 procent bijtelling
Testverbruik 1 op 16,8