Kamer wijst uitbreiding Grondwet af
DEN HAAG – In de Tweede Kamer bestaat vooralsnog geen meerderheid voor een initiatiefwetsvoorstel van D66, GroenLinks en PvdA om de non-discrimatiegronden in artikel 1 van de Grondwet uit te breiden met handicap en hetero- of homoseksuele gerichtheid.
Donderdag moesten de fracties hun eerste schriftelijke inbreng inleveren voor de initiatiefwet. Die eerste ronde is nog niet gericht op meningsvorming, maar op het verkrijgen van nadere informatie. Maar uit de inbrengen komt vooral veel kritiek naar voren.
Behalve de indieners is alleen de fractie van de SP voor de aanvulling. De SP’ers „staan in beginsel sympathiek tegenover het voorstel.”
Op dit moment staat in de artikel 1 van de Grondwet: „Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.” D66, GroenLinks en PvdA willen deze non-discriminatiegronden aanvullen met handicap en met hetero- of homoseksuele gerichtheid.
D66, GroenLinks en PvdA zijn uiteraard voor de wijziging. Zij hebben samen 44 zetels in de Tweede Kamer en met de SP 69. Voor een meerderheid zijn 76 zetels nodig.
De fracties van VVD, PVV, CDA, ChristenUnie en SGP, staan „kritisch” tot „zeer kritisch” ten opzichte van het initiatiefwetsvoorstel. Volgens de VVD is de wettelijke bescherming van mensen vanwege een handicap of hun seksuele gerichtheid afdoende geregeld in nationale en internationale wet- en regelgeving. Boven vraagt de VVD zich af of het niet beter is om in de artikel 1 een algemene bepaling op te nemen over non-discriminatie.
De PVV is „zeer kritisch”, zo stelde een betrouwbare bron vrijdag.
Ook de christelijke partijen hebben bezwaren. De Kamerleden van CDA, ChristenUnie en SGP vragen zich af waarom een aanvulling nodig is. In de tekst van de Grondwet staat nu al dat discriminatie „op welke grond dan ook” niet is toegestaan.
Ook de Raad van State, het hoogste adviesorgaan van de regering, reageerde twee maanden geleden kritisch op het initiatief. Uitbreiding van het artikel zal volgens de Raad niet leiden tot andere rechtsgevolgen dan nu het geval is. Verder vindt de Raad het belangrijk dat de Grondwet sober is.
Grondwetswijzigingen moeten in twee discussierondes door de beide Kamers der Staten-Generaal. Tussen de discussierondes moeten verkiezingen zitten. In tweede lezing is in beide Kamers tweederdemeerderheid vereist.