Eerste officiële stap in samenwerking CGK en PKN
STADSKANAAL – De christelijke gereformeerde kerk in Stadskanaal gaat een nauwere vorm van samenleven aan met de hervormde gemeente Nieuw-Stadskanaal. Landelijk gezien zijn zij de eerste gemeenten binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) die officieel gaan samenwerken.
Het christelijke gereformeerde orgaan De Wekker meldde vrijdag dat de classis Groningen op 9 oktober heeft ingestemd met een verzoek van de kerk van Stadskanaal om nauwer met de hervormde gemeente van Nieuw-Stadskanaal te mogen samenwerken.
Predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Stadskanaal, die ruim 300 leden telt, is ds. J. G. Kortleven. De hervormde gemeente van Nieuw-Stadskanaal (Oosterkadekerk) telt ruimt 500 leden. Predikant is ds. J. Prosman, die lid is van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk.
Beide gemeenten werken al bijna tien jaar samen, zegt ds. Kortleven. „We beleggen gezamenlijke kerkdiensten op tweede feestdagen, die onder de verantwoordelijkheid vallen van beide kerkenraden. We zetten een vervolgstap door de samenwerking te formaliseren. Nu is het ook mogelijk om in elkaars diensten voor te gaan.”
Het zoeken naar samenwerking wordt niet ingegeven door de kerkelijke situatie in Oost-Groningen, stelt ds. Kortleven. „De indruk kan bestaan dat beide gemeenten noodlijdend zijn, maar dat is niet het geval. We kunnen, ook gezien het aantal leden, prima zelfstandig bestaan. Onze samenwerking heeft een principiële reden: als je elkaar tegenkomt rondom het kruis van Christus en in je belijden zit zo veel overeenstemming, kun je je niet afzijdig houden van elkaar.”
Volgens de predikant uit Stadskanaal is de vorming van één gemeente met één kerkgebouw niet het uiteindelijke doel van de samenwerking. „Kerkelijke eenheid is niet onze opzet, hoewel het er door omstandigheden ooit van zou kunnen komen.”
Kerkrechtdeskundige ds. D. Quant uit Huizen, tweede voorzitter van de generale synode van de CGK, spreekt van een „mijlpaal.” „Bij mijn weten is dit de eerste plaatselijke kerk die de classis toestemming heeft gevraagd –en gekregen– om een nauwere vorm van samenleven aan te gaan met een gemeente binnen de Protestantse Kerk. Dat is weer een stap verder dan in bijvoorbeeld Maarssen, waar al gezamenlijke vakantiediensten worden gehouden.”
De generale synode van de CGK werkte in 2001 en 2004 aan een regeling die het mogelijk maakte om als gemeente nauwer contact te zoeken met plaatselijke kerken van gereformeerd belijden binnen de –nu– Protestantse Kerk in Nederland. Omdat de term ”Gereformeerde Bondsgemeente” eigenlijk niet juist is, is deze volgens ds. Quant bewust gemeden in artikel 8 van de kerkorde. „Maar voor iedereen is duidelijk dat met een plaatselijke gemeente van gereformeerd belijden een gemeente wordt bedoeld die zich rekent tot de Gereformeerde Bond of tot een deel van de Confessionele Vereniging.”
Drs. P. J. Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond, noemt de samenwerking in Stadskanaal „een mooi signaal.” „Waar de Afscheiding in het Groningse Ulrum begon, heeft dit kleine teken van herstel ook in deze provincie plaats.”
Hij vindt het een goede ontwikkeling dat gemeenten die zich gebonden weten aan de belijdenis van de Reformatie niet meer langs elkaar heen leven, maar elkaar willen leren kennen, om elkaar te dienen, elkaar te versterken. „We moeten er daarbij niet van uitgaan dat een nauwere samenwerking van gemeenten wel zal leiden tot een vervaging van hun gereformeerde identiteit. De contacten zijn juist een appel om in verdiepte zin samen uit de rijkdom van de reformatorische traditie te leven, ook waar een hervormde gemeente een bredere rand kent dan een christelijke gereformeerde kerk.”
Landelijk gezien komt de samenwerking tussen plaatselijke christelijke gereformeerde kerken en hervormde gemeenten moeizaam op gang. Zowel de generale synode van de CGK als de Gereformeerde Bond sprak daar in het verleden teleurstelling over uit. Op verzoek van de CGK-synode doen deputaten eenheid van de gereformeerde belijders in Nederland onderzoek naar de oorzaak van het geringe aantal plaatselijke contacten. De missionaire Kruispuntgemeente in Amersfoort-Vathorst is een samenwerkingsgemeente van CGK, PKN en Nederlands Gereformeerde Kerken, waarbij de Protestantse Kerk nog officieel moet aanhaken.
Zie ook:
Hervormd en christelijk-gereformeerd contact: Samen één dienst De Wekker, 9 november 2012 Tineke van der Waal (verscheen eerder in De Waarheidsvriend) www.dewekker.com/artikel-188-hervormd-en-christelijk-gereformeerd-contact-samen-één-dienst-
CGK stimuleren eenheid met Geref. Bond RD, 1 Oktober 2010 bit.ly/TTdeaQ
“Zoek nauwere samenwerking met CGK” Drs. P. J. Vergunst doet appel op predikanten GB RD, 22 mei 2008 bit.ly/rElj6T
CGK zetten contacten met GB en HHK voort RD, 21 november 2007 bit.ly/TTf23L
Kerken in CGK en GB werken weinig samen RD, 4 Oktober 2007 bit.ly/TTd1om
Aandacht voor vreze des Heeren : Gesprek CGK-GB over functioneren van ambt De Waarheidsvriend, 30 november 2006 bit.ly/TTdua1
CGK willen banden met GB verstevigen RD, 1 oktober 2004 bit.ly/vR291J
Geref. Bond en CGK stimuleren eenheid Kerkenraden ontvangen brief met oproep elkaar plaatselijk te zoeken RD, 21 februari 2002 bit.ly/tYfwir
Aan alle christelijk-gereformeerde en hervormd-gereformeerde kerkenraden Brief namens Deputaten Eenheid Gereformeerde Belijders van de Christelijke Gereformeerde Kerken en het Hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond in de Nederlandse Hervormde Kerk De Waarheidsvriend, 21 februari 2002 bit.ly/TTeiM6
CGK willen nauwere band met bondsgemeenten : Ds. Plantinga: Dit is historisch besluit RD, 24 oktober 2001 bit.ly/rq1SpP
Voorzitter Gereformeerde Bond spreekt Christelijke Gereformeerde synode toe De Waarheidsvriend, 11 oktober 2001 bit.ly/TTfijh
Kanselruil CGK en hervormden besproken synode biedt voorzichtige openingen op termijn RD, 4 oktober 2001 bit.ly/rsHJN5