Cardiologen Spijkenisse op non-actief
SPIJKENISSE (ANP) – Vier cardiologen van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse moeten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) direct stoppen met hun werk. Het ziekenhuis heeft na overleg met de vier cardiologen besloten dat ze 6 weken niet werken. Die periode zal door de artsen worden gebruikt om 51 dossiers van in 2010 overleden patiënten te bekijken. De polikliniek cardiologie werd dinsdag al gesloten.
De inspectie kwam met het bevel na een eerste bestudering van een aantal patiëntendossiers in een extern onderzoek naar het grote aantal sterfgevallen op de afdeling cardiologie in 2010. Mogelijk zijn mensen overleden door fouten van cardiologen. De IGZ spreekt van een acuut en ernstig gevaar voor de patiëntveiligheid.
De IGZ was al langer op de hoogte van misstanden in het ziekenhuis. Cardiologen gaven de toestand van patiënten die er slecht aan toe waren, doorgaans niet goed door aan de arts-assistent die die avond of nacht dienst had. Ze communiceerden ook niet goed over de verleende zorg en over complicaties. Dat bleek in september al tijdens een onaangekondigd inspectiebezoek.
Voor hartaanvallen kwamen de cardiologen, als ze oproepdienst hadden, vaak niet naar het ziekenhuis. Ze lieten de patiënten door de dienstdoende arts-assistenten overplaatsen naar een ander ziekenhuis als dat nodig was.
De IGZ nam echter pas vorige week maatregelen, toen ze de resultaten van een rapport over sterfgevallen op de afdeling cardiologie in 2010 onder ogen kreeg. Toen is de afdeling per direct gesloten en het ziekenhuis onder verscherpt toezicht gesteld. De cardiologen bleven wel nog werken in de inmiddels gesloten polikliniek.
Het ziekenhuis heeft inmiddels besloten onderzoek te laten doen naar patiëntendossiers uit 2009, 2011 en 2012.
De Nederlandse Patiëntenfederatie zegt dat het onacceptabel is dat zich in Spijkenisse jarenlang wantoestanden kunnen voordoen, onder de neus van de IGZ, en dat patiënten niet weten hoe slecht het gesteld is met de kwaliteit van zorg. „Als er openheid was geweest over de kwaliteit en de sterftecijfers, hadden patiënten dit ziekenhuis gemeden.”