Politiek

Gemeenten aan zet bij inzamelen flessen

DEN HAAG (ANP) – Gemeenten kunnen tot half december laten weten of zij het eens zijn met een nieuwe manier van inzamelen van verpakkingsafval, zoals lege flessen. De nieuwe werkwijze moet er toe leiden dat het statiegeld op PET-flessen kan worden afgeschaft. Dat staat in een brief van staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) aan de Tweede Kamer.

22 November 2012 15:10Gewijzigd op 15 November 2020 00:23

Het ministerie sprak eerder met de verpakkingsindustrie af dat gemeenten voortaan lege flessen en ander verpakkingsmateriaal gaan inzamelen. De gemeenten waren echter niet tevreden en wilden dat de afspraken zouden worden aangescherpt. Dat is inmiddels gebeurd.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten vraagt daarom nu aan de leden wat zij van de plannen vinden. Zijn ze het met de afspraken eens, dan treedt het nieuwe systeem in 2013 in werking. Mansveld is blij met het akkoord dat er nu ligt.

In de afspraken staat onder meer dat gemeenten zelf mogen bepalen hoe zij het afval willen inzamelen en in welk tempo. Ze worden betaald voor de inzameling en krijgen een vergoeding van 20 miljoen euro per jaar om zwerfafval tegen te gaan. De industrie zorgt ervoor dat er geen nutteloze verpakkingen meer zijn en dat pvc zo min mogelijk zal worden gebruikt.

Ook is vastgelegd dat supermarkten niet langer gratis plastic tasjes mogen verschaffen. Verder zal worden geëxperimenteerd met de inzameling van drankkartons.

De Tweede Kamer heeft al toestemming gegeven voor de nieuwe inzamelingsmethode, maar heeft ook vastgelegd dat in 2014 wordt gekeken of die goed werkt. Pas als dat zo is, wordt in 2015 het statiegeld afgeschaft.

Tijdens een debat met Mansveld diende SP-Kamerlid Henk van Gerven donderdag een motie in om het statiegeld toch te behouden. Hij hoopt dat de PvdA zijn voorstel steunt. PvdA-Kamerlid Manon Fokke zei dinsdag namelijk dat haar partij voor het statiegeld is, waardoor Van Gerven hoopt op een meerderheid.

Of dat zal lukken is de vraag. VVD en PVV zijn voorstander van het afschaffen van het statiegeld. D66 zal de motie niet zonder meer steunen, omdat consistentie van beleid ook van belang is. Die houding lijkt het CDA ook aan te nemen. Fokke gaf aan dat ze eerst de besprekingen van de gemeenten wil afwachten. Mansveld ontraadde de SP-motie. Volgens haar liggen er nu goede afspraken tussen de overheid en het bedrijfsleven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer