EP-lid Oomen veroorzaakt ophef in Turkije
ISTANBUL (ANP) – De Nederlandse Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten heeft tijdens haar bezoek aan Turkije voor ophef gezorgd. Ze zei dat de hongerstaking van Koerdische gevangenen niet past in een democratie. Dit schoot sommigen in het verkeerde keelgat en leidde tot discussie.
Een parlementariër voor de pro-Koerdische partij BDP twitterde zaterdag woedend: „Blijkbaar denkt Ruijten dat Turkije een democratie is.”
In verschillende Turkse gevangenissen houden zo’n 700 Koerdische gevangenen een hongerstaking, een aantal van hen nu al 67 dagen. Ze eisen onder meer een einde aan de isolatie van de gevangen PKK-leider Abdullah Öcalan. Ze eisen ook het recht op het gebruik van de Koerdische taal in het onderwijs en de rechtszaal.
Oomen-Ruijten (CDA) deed haar uitspraken tijdens een bijeenkomst van het Duitse Marshall Fund vrijdag in de Turkse hoofdstad Ankara. Ze bezoekt Turkije in haar rol als Turkije-rapporteur voor de EU
Het EP-lid zegt tegen het ANP: „Het instrument van hongerstaking past niet in een democratie. Wanneer je aandacht wilt voor een onderwerp, zijn daar andere wegen voor. Je kunt niet even een hongerstaking gaan houden om dingen af te dwingen. Er ligt een wetsvoorstel bij het parlement om Koerdisch in de rechtbank toe te staan. Het toestaan van Koerdisch in het onderwijs wordt uitgerold, heb ik begrepen.” Volgens haar gaat Turkije Öcalan niet vrijlaten, omdat hij een „terroristische organisatie” leidde. „Dat vinden we in Europa ook.”
Ook het Koerdische parlementslid Hasip Kaplan is boos. „Ruijten denkt blijkbaar dat Turkije, waar een grondwet geldt die door militairen is geschreven, een democratie is”, twitterde hij. „Zelfs de kleinste democratische reactie wordt in Turkije door de politie met traangas beantwoord, en wie dat niet ziet, is daar mede-verantwoordelijk voor.”
Kaplan vindt dat Europa te tolerant is tegenover Turkije, en dat de Turkse regering daarom niet langer democratische hervormingen doorvoert. Volgens de Europarlementariër is „Turkije een democratie met feilen, zoals zoveel andere democratieën in Europa”.