Cijfers Nibud stellen oppositie niet gerust
DEN HAAG – De koopkrachteffecten van het aangepaste regeerakkoord mogen dan wat iets minder extreem zijn dan bij de eerdere plannen van VVD en PvdA, de oppositie is bepaald nog niet gerustgesteld.
Uit de doorrekening van de nieuwe maatregelen door budgetinstituut Nibud bleek vrijdag dat met name bijstandsgerechtigden en alleenverdieners met kinderen nog steeds flink moeten inleveren. Zo gaan kostwinnersgezinnen met twee kinderen er gemiddeld zo’n 3 tot 6 procent (100 tot 175 euro) per maand op achteruit. Volgens het Nibud zijn eenverdieners vooral „slechter af”omdat „tweeverdieners profiteren” van de hogere algemene heffings- en arbeidskorting, waarmee het kabinet nu wil nivelleren zonder in plaats van met de zorgpremie.
Volgens het Nibud variëren de koopkrachtverschillen in het nieuwe pakket net als in het oude pakket van plus 5 procent tot min 16 procent. Werkenden met lage en hoge inkomens gaan er weliswaar minder op achteruit, maar de middeninkomens zijn door de aanpassingen iets slechter af. Ook 65-plussers met een aanvullend pensioen en mensen met vervroegd pensioen staan in het nieuwe akkoord nog steeds flink in de min.
SP, CDA, ChristenUnie, SGP en 50Plus lieten vrijdagavond weten zich grote zorgen te maken om de koopkrachtontwikkeling.
Volgens SP-Kamerlid Karabulut zakken bijstandsmoeders „door het ijs” en moeten ook ouderen met een klein pensioen te veel inleveren. De SP’er stelt dat de PvdA zich „diep zou moeten schamen” voor dit akkoord.
Volgens CDA-Kamerlid Heerma betalen gezinnen met middeninkomens en ouderen met een aanvullend pensioen de prijs nivellering. „Dit is zeker geen feest is”, aldus het Kamerlid, verwijzend naar uitspraken van PvdA-partijvoorzitter Spekman.
CU-fractievoorzitter Slob is vooral geschrokken van de gevolgen voor gezinnen. „Die worden nu nog harder getroffen dan bij het oorspronkelijke akkoord”, stelt hij. SGP-Kamerlid Dijkgraaf laakt met name de gevolgen voor eenverdieners, die volgens hem „opnieuw de pakezel van de fiscus” zijn. Volgens de SGP’er is er nu vooral een „nivellering van twee- naar eenverdieners” nodig. 50Plus reageert bij monde van Kamerlid Krol verbijsterd op de effecten voor ouderen. „Als je je hele leven hard hebt gewerkt, moet je nu bloeden. Ik heb daar maar één woord voor over: schandalig.”