Opinie

Gijsbert over wachtwoorden

Wachtwoorden en mensen vormen een moeilijke combinatie. We vinden het blijkbaar moeilijk om een goed paswoord te bedenken. Toch is het van groot belang dat wachtwoorden sterk en weinig voorspelbaar zijn.

16 November 2012 08:55Gewijzigd op 15 November 2020 00:18

Juist daarom zitten we midden in de tiendaagse campagne Alert Online, bedoeld om overheden, bedrijfsleven en consumenten bewust te maken van hun digitale kwetsbaarheid op internet. Zo’n campagne is nodig. Een meerderheid van de Neder­landers geeft aan geen idee te hebben hoe er via internet misbruik gemaakt kan worden van iemands computer.

Digitale veiligheid gaat niet alleen over hacken, virussen en ”phishing”, maar ook over wachtwoorden. Eind oktober bleek uit een jaarlijks onderzoek van de Amerikaanse app-bouwer Splashdata dat ”password” en ”123456” de meest gebruikte paswoorden zijn.

De rest van de top vijf bestaat uit ”12345678”, ”abc123” en ”qwerty”. Andere opmerkelijke varianten zijn: ”monkey”, ”111111” en ”trustno1” (vertrouw niemand).

Bij de start van Alert Online bleek begin deze week dat ongeveer 20 procent van de Nederlanders nooit van wachtwoord wisselt. Een op de vijf mensen (19 procent) schrijft de wachtwoorden voor de computer zelfs op een briefje en verstopt dat. Ook komt het voor dat mensen wacht­woorden aan zichzelf e-mailen of de computer de codes laat onthouden. Mijn methode –en ik denk dat anderen die ook gebruiken– is dat ik één wachtwoord heb, dat ik op heel veel plekken gebruik.

Niet slim allemaal. Maar hoe bedenk je dan wel een goed wachtwoord en hoe onthoud je dat? Overheidsprogramma Digibewust geeft een aantal tips. De belangrijkste: gebruik nooit voor de hand liggende woorden, zoals de naam van familieleden, of makkelijke reeksen cijfers of letters. Ik zal niet zeggen hoe mijn vrouw heet, maar lange tijd was haar naam in combinatie met een makkelijke cijferreeks het wachtwoord voor mijn laptop. Dat wás zo, voeg ik er nog maar even aan toe.

Andere handige tips: maak wachtwoorden die langer zijn dan acht tekens of gebruik een wachtzin in plaats van een -woord. Ik ken iemand die toegang tot haar mailbox krijgt door een complete liefdesverklaring gericht aan haar echtgenoot in te tikken.

Wil je toch al je wachtwoorden ergens opschrijven, dan is de boswachter-, dakpan- of keukenkastmethode misschien een goede. Tik een van deze woorden maar eens in bij Google.

Reageren? gijsbert@rd.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer