Nederlandse economie krimpt sterk; werkloosheid stijgt
DEN HAAG (ANP) – De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 1,1 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat is de sterkste krimp sinds het tweede kwartaal van 2011.
Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van een eerste schatting.
In de eerste twee kwartalen van dit jaar was nog sprake van een groei met 0,1 procent. De stevige krimp in het afgelopen kwartaal kwam doordat de investeringen van bedrijven en de uitgaven van consumenten sterk daalden, terwijl de export zwakker groeide dan in de eerste helft van het jaar.
CBS-econoom Peter Hein van Mulligen sprak in een toelichting van een „somber beeld”. De ontwikkelingen in Nederland steken dan ook schril af ten opzichte van die in bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland, waar nog sprake was van groei. Volgens Van Mulligen ligt het verschil vooral aan de uitgaven van consumenten, die in Nederland al 1,5 jaar dalen. De econoom wijt die terughoudendheid onder consumenten vooral aan de dalende huizenprijzen.
Afgelopen kwartaal gaven consumenten bijna 2 procent minder uit dan een kwartaal eerder. De investeringen van bedrijven zakten met ruim 6 procent. De export groeide nog met 1,6 procent, maar dit was alleen te danken aan de doorvoer van goederen uit andere landen, waar Nederland weinig aan verdient. De uitvoer van Nederlandse producten kromp met bijna 2 procent.
De productie nam in bijna alle bedrijfstakken af. De krimp was met 8 procent het sterkst in de bouw.
De werkgelegenheid daalde in het tweede kwartaal met 21.000 banen. Ook hier werd de bouw het hardst geraakt.
Econoom Nico Klene van ABN Amro noemde de stevige krimp in het afgelopen kwartaal een tegenvaller. Hij wees daarbij vooral op de dalende consumptie. „Die neemt al tijden af, maar de krimp nam nu bovendien weer toe ten opzichte van de voorgaande kwartalen.”
De veel slechtere prestatie van Nederland ten opzichte van de andere grote euro-economieën kan volgens Klene een incident zijn. „Alles viel voor Nederland in het afgelopen kwartaal de verkeerde kant op. Het is goed denkbaar dat het volgende kwartaal een omgekeerd beeld laat zien. Heel blij moeten we daar niet van worden, want dat zou betekenen dat de krimp in andere eurolanden toeslaat.”
Werkloosheid stijgt verder
In Nederland was in oktober 6,8 procent van de beroepsbevolking werkloos, aldus het CBS.
De werkloosheid (gecorrigeerd voor seizoensinvloeden) nam vorige maand met 17.000 toe, waardoor in totaal 563.000 mensen zonder baan zaten. In september stond het werkloosheidspercentage nog op 6,6 procent.
Volgens het CBS kwamen in de afgelopen maanden vooral meer mensen van 45 jaar en ouder zonder werk te zitten. Van de nieuw bijgekomen werklozen behoorde ruim de helft tot deze groep. Van de beroepsbevolking tussen de 45 en 65 jaar is 5,8 procent werkloos.
Het aantal lopende werkloosheidsuitkeringen nam in oktober met 2 procent toe tot 310.000. Afgelopen maand werden bijna 40.000 nieuwe uitkeringen verstrekt, ruim 8 procent meer dan in september.