Charles en Camilla vieren regeringsjubileum Queen in Pacific
Autopech blijft ook de hooggeplaatsten van deze aarde niet bespaard. Dat bleek vorige week tijdens een bezoek van de Britse kroonprins Charles en zijn echtgenote Camilla aan Papoea-Nieuw-Guinea.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Een tot in de puntjes geregelde reis garandeert echter geen succes. Zelfs niet bij een prins. Omdat een ongeluk in een klein hoekje zit.
De hertog en hertogin van Cornwall starten op 3 november opgewekt hun Pacific Tour. Papoea-Nieuw-Guinea, Australië en Nieuw-Zeeland staan op het programma van de dertiendaagse reis.
Na een herdenkingsdienst in Port Moresby, Papoea-Nieuw-Guinea, stapt het paar in een gereedstaande chique zwarte Mercedes. De bolide komt echter geen meter vooruit. Na enkele minuten rijdt een vervangende auto uit het escorte voor en worden de koffers haastig overgeladen. En gaat de reis verder.
Diamant
Het kan de sfeer niet bederven. De reis van prins Charles en Camilla is er een met een randje. Een diamanten, welteverstaan. De Britse kroonprins en zijn vrouw reizen door de Pacific ter gelegenheid van het 60-jarig regeringsjubileum van koningin Elizabeth II. In juni werd het diamanten jubileum groots gevierd in Groot-Brittannië.
Koningin Elizabeths regeringsinvloed reikt echter verder dan het Britse vasteland. Sinds zij in februari 1952 koningin werd, veranderde het Britse rijk ingrijpend. Bij haar installatie werd Elizabeth nog staatshoofd van het Britse Gemenebest. Dat bestond toen onder meer uit koloniën, maar sinds de dekolonisatie is de deelname aan de Gemenebest vrijwillig. De naam wijzigde in Gemenebest van Naties en bestaat nu uit een verbintenis van 53 onafhankelijke soevereine staten. Koningin Elizabeth II is hun symbolische staatshoofd.
De tour die de Britse koninklijke familie onderneemt om het diamanten regeringsjubileum te markeren, reikt daarom wereldwijd. Naast de jubileumtour van de koningin halverwege dit jaar door Engeland, Wales en Noord-Ierland, worden er dit jaar in het hele Gemenebest feestdagen en evenementen georganiseerd. Zo bezocht Elizabeths jongste zoon, prins Edward, samen met prinses Sophie in februari Gemenebestlanden in het Caraïbisch gebied, en in juni Gibraltar. Kleinzoon William en echtgenote Catherine reisden in september door Azië.
Oorlogstenue
Aan prins Charles en Camilla de eer om gebieden op het zuidelijk halfrond te bezoeken. Op 3 november werden ze in Port Moresby ontvangen door premier Peter O’Neill. Krijgers in oorlogstenue verzorgden traditionele zang en dans. Zondags bezochten de twee, samen met Australische veteranen uit de Tweede Wereldoorlog, een herdenkingsdienst.
Op de derde dag van hun bezoek aan Papoea-Nieuw-Guinea reisden Charles en Camilla door naar Australië. In Longreach, in de regio Queensland, werden ze begroet door de Australische gouverneur-generaal Quentin Bryce. Het paar bezocht er onder andere de Stockman’s Hall of Fame, een museum dat gewijd is aan de veehandel. Afgelopen maandagavond was het paar aanwezig bij een barbecue met de plaatselijke bevolking in Longreach.
Dinsdag startte prins Charles de dag met een bezoek aan een unieke Australische wandtapijt werkplaats in Melbourne. De rest van de dag waren Charles en Camilla te vinden bij de Melbourne Cup, het meest prestigieuze evenement in de paardenrace.
De hertogin van Cornwall deed op een receptie voor Osteoporose Australië van zich spreken. Ze vertelde patiënten en vrijwilligers over haar ervaringen met de aandoening die broosheid van de botten veroorzaakt. „Mijn moeder is uiteindelijk overleden aan deze ziekte”, zei Camilla.
Een bezoek aan de openbare school Kilkenny in Adelaide bracht weer luchtigheid in het programma. De prins en de hertogin kregen uitleg over de biologisch plantaardige producten die de studenten er verbouwen. Een schot in de roos: prins Charles heeft zijn eigen biologische boerderijen heeft in Engeland. De studenten trakteerden hun koninklijke gasten op een zelfbereide lunch van pizza’s met biologische spinazie.
Hoogtepunt van het bezoek aan Australië was de kennismaking met de koalabeer. In het Government House in Adelaide ontfermden Charles en Camilla zich over een beertje. „Er loopt iets onheilspellends naar beneden”, constateerde de prins na enkele minuten bezorgd.
Verjaardag
Last but not least: Nieuw-Zeeland. Het laatste land op de agenda scoort de meeste bezoekdagen van het koninklijke paar. Zaterdag kwamen Charles en Camilla aan in het ver gelegen land. Daar blijven ze tot vrijdag. Auckland, Wellington, Christchurch en Manawatu zullen de prins en zijn vrouw feestelijk verwelkomen.
Voor Charles zijn de gebieden in de Pacific bekend terrein. Hij heeft alle landen eerder bezocht. Charles was in 1966 voor het eerst in Papoea-Nieuw-Guinea. Dat was tijdens een schoolreis in Australië. Voor Camilla is het haar eerste reis down-under.
Leuke bijkomstigheid: woensdag wordt prins Charles 64 jaar. Hij viert zijn verjaardag met een feest in Government House, in Wellington. En alle Nieuw-Zeelanders die op dezelfde dag verjaren, hebben geluk. Zij zijn uitgenodigd.