Politieke steun voor baas Deutsche Bank
De topman van Deutsche Bank, Josef Ackermann, heeft uit onverdachte hoek steun gekregen.
Twee Duitse ministers, van Financiën en van Economische Zaken, hebben gezegd dat hij moet aanblijven zolang zijn schuld niet is bewezen. Ackermann zei bij de IMF-conferentie in Dubai dat hij dat ook van plan was. „Er is niets veranderd”, aldus de bankchef.
De Britse zakenkrant Financial Times suggereerde zaterdag nog dat Ackermann zou overwegen af te treden nu hij moet terechtstaan wegens zijn rol rond de geruchtmakende overname van het conglomeraat Mannesmann. Een veroordeling van Ackermann zou tot vijf jaar cel kunnen oplopen. Ackermann heeft ook de volledige steun van zijn collega’s bij de bank.
De rechtbank in Düsseldorf besloot vrijdag tot vervolging. De Duitse financiële wereld zou echter bezig zijn de rijen te sluiten tegen het optreden van justitie. De grootste Duitse bank zou uit protest zelfs overwegen zijn hoofdzetel in Frankfurt te sluiten en naar het buitenland te vertrekken, wanneer justitie de zaak doorzet.
Minister van Financiën Eichel zei dat Ackermann de volle steun heeft van de Duitse regering. Zijn collega Clement van Economische Zaken had eerder al gewaarschuwd Ackermann niet vooraf te veroordelen. Hij wees erop dat de hele financiële wereld met argusogen toekijkt. Voorzitter Angela Merkel kwalificeert de actie van het openbaar ministerie als een regelrechte aanval op de Duitse economie.
Het Britse telecomconcern Vodafone kocht Mannesmann drie jaar geleden voor ongeveer 190 miljard euro. De bestuursvoorzitter van het Duitse bedrijf, Klaus Esser, verzette zich aanvankelijk heftig tegen een overname, maar ging uiteindelijk toch akkoord. Hij vertrok kort daarop met een gouden handdruk van 60 miljoen mark (ruim 30 miljoen euro). Ackermann stemde als voorzitter van de raad van commissarissen bij Mannesmann in met de riante bonus.
De Duitse justitie had in februari al aanklachten ingediend in de zaak. Het besluit van de rechtbank in Düsseldorf maakt de weg vrij voor een proces. Behalve Esser kregen nog andere vertrekkende bestuursleden van Mannesmann forse bedragen mee. Volgens de rechter veroorzaakte dat een schade voor het bedrijf van in totaal 111 miljoen mark (57 miljoen euro) en werd daardoor het vertrouwen van de aandeelhouders geschonden.
Naast de topman van de grootste bank van Duitsland zijn nog vijf andere voormalige bestuurders van Mannesmann aangeklaagd. Daaronder zijn Esser en ex-voorzitter Klaus Zwickel van de vakbond IG Metall, die indertijd commissaris was bij Mannesmann.