Buitenland

Israël bestookt Syrië

DAMASCUS/JERUZALEM (ANP/AFP) – Het bloedige conflict binnen Syrië krijgt steeds meer een internationale dimensie. Het leger van Israël nam maandag een doel in Syrië onder vuur, nadat een granaat uit dat land op de door Israël bezette Golanhoogten was terechtgekomen. Eerder raakte Syrië al in conflict met Turkije.

12 November 2012 14:48Gewijzigd op 15 November 2020 00:13

Een Israëlische tank zou „de bron” van het vuur in Syrië hebben geraakt, aldus Israëlische media. „Syrische mobiele artillerie kreeg directe treffers”, aldus het leger.

Het zou daarmee de eerste keer zijn sinds de Yom Kippoeroorlog in 1973 dat het tot direct vuurcontact kwam tussen de twee landen. Het was de tweede dag op rij dat het Israëlische leger vuur uit Syrië beantwoordde. Zondag ging het echter om een waarschuwingsschot. De afgelopen tijd zijn er een aantal incidenten geweest. Een paar keer kwamen granaten uit Syrië op de Golanhoogten terecht. Ook reden Syrische tanks het gedemilitariseerde gebied binnen en werd een Israëlische legerjeep geraakt door een kogel.

Het leger van Israël waarschuwde maandag dat het bij nieuwe incidenten opnieuw zal terugschieten. „Vuur afkomstig uit Syrië wordt niet getolereerd en wordt zwaar beantwoord”, aldus de verklaring. Israël had zondag al een waarschuwing naar de Verenigde Naties gestuurd. Daarin liet het weten dat nieuwe incidenten een „echte reactie” zouden uitlokken. Het leger heeft echter instructie om alleen „intensief” terug te schieten als het zwaar onder vuur komt te liggen vanuit Syrië.

De Syrische luchtmacht heeft maandag opnieuw aanvallen uitgevoerd op de grensstad Ras al-Ain aan de Syrisch-Turkse grens. Zeker 12 mensen zijn gedood en er zijn veel gewonden gevallen, berichtte het Syrische Observatorium van de Mensenrechten. Volgens een lokale oppositiegroep zijn er 16 mensen omgekomen.

Een krachtige bom viel vlak bij de Turkse grens, waardoor ramen in de Turkse stad Ceylanpinar sneuvelden en bewoners gewond raakten. Volgens Turkse ooggetuigen drongen de Syrische toestellen tijdens hun acties ook het Turkse luchtruim binnen.

Boven Ras al-Ain hingen grote rookwolken. Een groot aantal inwoners sloeg op de vlucht en probeerde een veilig heenkomen te zoeken in Turkije. De afgelopen dagen zijn al meer dan 9000 inwoners van Ras al-Ain naar Turkije uitgeweken.

De opstand tegen het bewind van president Bashar al-Assad begon in maart 2011. Sindsdien zijn al meer dan 30.000 Syriërs om het leven gekomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer