Meppelers kiezen favoriete Bijbelverhaal
MEPPEL – C. Hanemaayer, voorganger van de baptistengemeente in het Drentse Meppel, hoeft er niet lang over na te denken. Het verhaal van de tollenaar Zacheüs die in een boom klom om Jezus te kunnen zien, is voor hem het mooiste Bijbelgedeelte. „De Heiland kwam bij hem, een zeer zondige man, op bezoek en alles veranderde in zijn leven. „Dat is ook een beetje het verhaal van mijn bestaan.”
Ronita Kreuze uit buurdorp Ruinerwold lepelt ook zonder enig probleem haar mooiste verhaal op. „Het lijden en sterven van Christus vind ik prachtig. Het staat voor liefde en vergeving.” Voorganger Hanemaayer en de Ruinerwoldse zitten in de werkgroep ”De top 10 mooiste Bijbelverhalen”. Meppelers wordt gevraagd welke passage ze het mooist vinden.
Het is de bedoeling dat tientallen vrijwilligers uit diverse kerken letterlijk de straat op gaan om voorbijgangers te vragen naar hun favoriete Bijbelgedeeltes. Niet alleen de Bijbelse geschiedenis is van belang, ook de gedachtewereld van de mensen willen de vrijwilligers graag weten. „Achter een favoriet gedeelte zit vaak ook een persoonlijke historie”, zegt Ronita. „Niet voor niets spreekt een bepaalde passage aan.”
”De top 10 mooiste Bijbelverhalen” is een project waarin veel denominaties in Meppel samenwerken. „Doel is de mensen naar hun gevoel, hun ervaringen te vragen”, zegt Hanemaayer. „We proberen een brug te slaan naar de mensen. Velen houden er niet van als je hen op straat aanspreekt over Jezus, maar als je hun vraagt naar hun mooiste Bijbelpassage wordt het direct een ander verhaal. Je hebt vaak een leuk gesprek.”
Kerken en gemeenten die meedoen, zijn de protestantse gemeente Meppel (PKN), de Levensrivier, de Rafaëlgemeente Sion, de gereformeerde kerk vrijgemaakt, de vrije evangelische gemeente, de zevendedagsadventisten en de baptistengemeente. Waarschijnlijk sluiten ook de christelijk gereformeerde kerk en de vergadering van gelovigen zich aan.
Dominee Sollie van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Meppel, deelnemer aan het project, heeft als favoriet „het Bijgedeelte over de ark van Noach. Het is een heftig epos over de zondvloed, maar het geeft ook aan dat er redding is. De ark is voor mij ook een symbool van de kerk. In het huis van God kun je redding vinden”, zegt de predikant. „Het is een prachtig initiatief om de mensen naar hun favoriete Bijbelverhaal te vragen. Ik vraag mij wel eens af wat mensen nog van het Boek weten.”
Het project is afgekeken van Zwolle. Hier mochten duizenden inwoners zich vorig jaar uitspreken over hun mooiste Bijbelgedeelte. In de Overijsselse hoofdstad werkten negentien kerkelijke gemeenten samen. Vele vrijwilligers gingen de straat op en ook via internet kon je stemmen. Vijfduizend Zwollenaren brachten hun stem uit. Op nummer één eindigde het sterven en de opstanding van Jezus. Op twee stond de geboorte van Christus en het verhaal over de ark van Noach behaalde het brons.
Een groot deel van de kerkgelijke gemeenten van Meppel werkte in augustus en september samen met het project ”Is er Meer?”. Ze boden gezamenlijk de glossy Meer aan de burgemeester van Meppel aan en ze besteedden, allemaal op hun eigen manier, aandacht aan ”Meer tussen hemel en aarde”. Hanemaayer: „Een paar weken geleden stelde ik voor om ons nu bezig te gaan houden met de tien mooiste Bijbelverhalen, zoals ook in Zwolle gebeurde. Daar was het een succes. Dat hopen wij ook te bereiken. Natuurlijk zijn er verschillen tussen de kerkelijke gemeenten. De Bijbel verbindt.”
Het is de bedoeling dat vrijwilligers volgend voorjaar in Meppel de straat op gaan om mensen te vragen naar het Bijbelverhaal dat hen het meest aanspreekt. Enquêteformulieren zijn in de maak. Er komt ook een internetsite waar mensen op kunnen stemmen.
Na de zomer van 2013 is dan duidelijk wat Meppelers het mooiste verhaal vinden. Deelnemende gemeenten besteden vervolgens elke maand aandacht aan een verhaal uit de top 10. In juni 2014 wordt in Meppel met een grote gezamenlijke dienst in de openlucht de afsluiting van de top 10 van Bijbelverhalen gevierd. Het winnende verhaal staat dan centraal.