Advies: Geen ‘schoon’ zorgpakket
In de nieuwe zorgverzekering die in 2006 wordt ingevoerd, dient iedereen te worden verplicht hetzelfde pakket te nemen. Dat geldt ook voor verzekerden die niet willen meebetalen aan abortus en euthanasie. Voor hen dient geen uitzondering te worden gemaakt.
Dat vindt het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Het heeft zijn standpunt neergelegd in een advies dat vrijdag aan minister Hoogervorst van Volksgezondheid is gepresenteerd. Een afwijkend basispakket strookt niet met het solidariteitsprincipe, stelt het college.
Als het standpunt van het CVZ zou worden overgenomen, betekent dat het einde van de ’schone’ pakketten zoals die nu door verschillende zorgverzekeraars worden aangeboden. Verzekerden betalen bij een ’schoon’ pakket niet mee aan abortus, euthanasie, geslachtsverandering en andere omstreden handelingen in de medische sfeer.
Dit kabinet wil in 2006 een nieuw stelsel invoeren met een voor iedereen gelijk basispakket. Het verschil tussen ziekenfonds- en particuliere verzekeringen verdwijnt dan.
De vorige minister van Volksgezondheid, D66-politica Borst, zegde vorig jaar in een debat over de stelselwijziging uitdrukkelijk toe dat er ruimte zou blijven voor een ’schoon’ pakket. Daarom reageert zowel CU-voorman Rouvoet als SGP-leider Van der Vlies uiterst verbaasd dat het CVZ deze toezegging onderuit probeert te halen.
„Als de regering dit advies zou willen overnemen, hebben we nog een appeltje met dit kabinet te schillen, of misschien wel een hele kist. Die toezegging van minister Borst heeft de SGP na veel strijd weten los te krijgen. Die staat nog recht overeind. Dit kabinet is daaraan gebonden. Het zou regelrechte woordbreuk zijn als die belofte werd teruggedraaid. We zullen dat zeker niet laten passeren.”
Ook Rouvoet gruwt van het advies van het CVZ. „Zeer verwerpelijk. Het irriteert me in hoge mate. Het college springt lichtvaardig met gewetensbezwaren om. In strijd met het solidariteitsprincipe, zegt het college. Maar hier wordt wel gevraagd om solidair te zijn met zaken die de verzekerde in geweten niet kan meemaken. Je mag van hem niet vragen dat hij daaraan meebetaalt.”
De CU’er wijst erop dat er in ons land altijd ruimte is geweest voor gewetensbezwaren. „Ik kan me gewoon niet voorstellen dat dit advies wordt overgenomen. Zelfs mevrouw Borst was het met ons eens. We zullen tot het uiterste gaan in deze zaak.”
Het advies van het CVZ zal gewicht in de schaal leggen, vrezen beide politici. „Het is een belangrijk orgaan”, zegt Rouvoet. „Een machtige speler”, aldus Van der Vlies. Toch benadrukken beiden dat de Kamer uiteindelijk zelf een eigen afweging maakt.
CDA-kamerlid Buijs wil eerst de bezwaren van het CVZ bestuderen. Het idee van een ’schoon’ pakket zegt hij te onderschrijven. „Maar het moet technisch mogelijk zijn. Het hele stelsel wordt herzien. Dat heeft vergaande gevolgen.”
Het CVZ staat sinds 1 juli onder voorzitterschap van het vroegere CDA-kamerlid Hillen. „Hij heeft het natuurlijk niet alleen voor het zeggen”, tekent Van der Vlies aan, „maar je zou verwachten dat hij in zo’n geval alerter reageerde.” Hillen zelf was niet voor commentaar bereikbaar.