Kosten restschuld worden aftrekbaar
DEN HAAG (ANP) – Wie met een restschuld blijft zitten na de verkoop van een huis, kan de kosten voor de lening en de rente maximaal 5 jaar aftrekken van de belasting. Dat hebben minister Stef Blok (Wonen) en staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) woensdag voorgesteld aan de Tweede Kamer.
De maatregel is bedoeld om huiseigenaren tegemoet te komen als ze met een restschuld blijven zitten. Zo’n schuld ontstaat als de hypotheek bij verkoop hoger is dan de verkoopprijs. Volgens de Vereniging Eigen Huis staat 1 op de 6 koophuizen momenteel ‘onder water’.
De regel geldt voor restschulden die ontstaan tussen 2013 en 2018. Om in aanmerking te komen voor de aftrek, hoeft niet te worden afgelost. Het is wel aantrekkelijk om af te lossen, omdat de aftrek maar 5 jaar geldt. Ook mensen die na de verkoop van hun huis gaan huren, mogen de kosten en rente van hun restschuld aftrekken, aldus Blok en Weekers.
Volgens hen is het belangrijk om de regels aan te passen om de doorstroming in de huizenmarkt te bevorderen. Mensen die verwachten met een restschuld te blijven zitten, besluiten vaak om niet te verhuizen. Dat is een van de redenen waarom de huizenmarkt vastzit.
Het kabinet maakt in 2014 ongeveer 1 miljoen euro vrij om de nieuwe regels te kunnen uitvoeren, in de jaren daarna is dat telkens 2 miljoen euro.
„Het klinkt sympathiek, maar we zijn er niet enthousiast over”, zegt een woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis. „De restschuld is over het algemeen 35.000 euro groot. Het is voor veel mensen niet mogelijk die schuld binnen 5 jaar in zijn geheel terug te betalen. De rente die je daarna aan de bank betaalt, komt helemaal voor je eigen rekening en is dus niet meer aftrekbaar. Die rente is iets hoger dan je normaal gesproken betaalt. Daarom is het volgens ons een oplossing voor de eerste 5 jaar, maar niet voor langere periode.”