Economische zorgen keren terug op beursvloer
AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen zijn woensdag met flinke verliezen gesloten. Na de stembusstrijd in de Verenigde Staten kregen de zorgen over de Europese en Amerikaanse economie weer de overhand.
In Amsterdam eindigde de AEX-index 4,50 punten lager op 332,87 punten. Dat is een verlies van 1,3 procent. De MidKap leverde 0,7 procent in tot 524,86 punten. In Frankfurt en Parijs verloren de graadmeters 2 procent. De FTSE-index in Londen zakte 1,6 procent.
De beurzen begonnen de dag optimistisch nadat redelijk snel duidelijk was geworden dat Barack Obama een nieuwe termijn krijgt als president van de Verenigde Staten. Sombere prognoses over de groei van de Europese economie in 2013 en even sombere woorden van ECB-president Mario Draghi over de staat van de economie gooiden echter roet in het eten.
Daarnaast richten de zorgen na de herverkiezing van Obama zich nu op de financiële situatie in de VS, waar een verdeeld Congres nog altijd op zoek moet naar een compromis over de aanpak van de staatsschuld. Lukt dat niet, dan treden volgend jaar belastingverhogingen en bezuinigingen in werking die waarschijnlijk leiden tot een nieuwe recessie in de Amerikaanse economie. In New York stonden de belangrijkste beurzen in de eerste handelsuren 2,5 procent in de min.
In de AEX verloor ING 1,8 procent. De bank en verzekeraar kondigde het ontslag aan van 2350 werknemers, vooral bij verzekeringsdochter Nationale-Nederlanden. ING boekte afgelopen kwartaal een nettowinst van 609 miljoen euro. Dat was ruim 1 miljard euro minder dan een jaar eerder.
Wolters Kluwer zakte 2,5 procent. Het uitgeefconcern boekte in de eerste 9 maanden van dit jaar 3 procent meer omzet dan een jaar eerder. Analisten van KBC verlaagden echter hun advies voor het aandeel, omdat de rek volgens hen na recente winsten uit de koers is.
In Parijs klom BNP Paribas ruim 1 procent. De grootste bank van Frankrijk overtrof de verwachtingen van analisten met een ruimschootse verdubbeling van de winst in het derde kwartaal.
De euro was woensdagmiddag 1,2765 dollar waard, tegen 1,2818 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De economische zorgen zetten forse druk op de olieprijs. Een vat Amerikaanse olie kostte met 85,25 dollar bijna 4 procent minder dan aan het begin van de dag. De prijs van Brentolie zakte met 3 procent tot 107,80 dollar per vat.