Koninklijk Huis

Prinses Lilian

Lilian Baels (1916-2002) was de tweede echtgenote van koning Leopold III van België, die in 1983 overleed. Daarmee was zij stiefmoeder van wijlen koning Boudewijn en de huidige Belgische koning, Albert II. Lilian en Leopold trouwden in het geheim tijdens de Tweede Wereldoorlog, in september 1941.

19 September 2003 19:13Gewijzigd op 14 November 2020 00:34

Het huwelijk tussen Leopold en Lilian was niet vrij van controverse. De koning was namelijk Duits krijgsgevangene, maar stichtte wel een nieuw gezin. Veel Belgen zagen dat als verraad aan de geliefde, in 1935 verongelukte koningin Astrid, met wie Leopold drie kinderen kreeg: Boudewijn, Albert en Joséphine-Charlotte, vrouw van groothertog Jean van Luxemburg. Ook liet de koning zich nauwelijks in met de Belgische regering in ballingschap. Die houding leidde uiteindelijk tot de zogenaamde koningscrisis. Leopold deed in 1951 afstand van de troon ten gunste van zijn zoon Boudewijn.

Lilian kreeg de titel prinses van Rethy. Zij en haar man leefden op koninklijke stand in het kasteel van Argenteuil. Het paar kreeg drie kinderen: Alexander, Marie-Christine en Marie-Esmeralda. Nadat prinses Lilian in juni 2002 op 85-jarige leeftijd overleed, liet de staat weten het kasteel weer in gebruik te willen nemen. Dus ontfermde prinses Marie-Esmeralda (1956) zich over de nalatenschap van haar ouders. Dat houdt in dat de spullen die zij en haar zus en broer niet willen houden, onder de hamer komen. Het overgroot deel van het interieur van prinses Lilian wordt maandag 22 en dinsdag 23 september bij Sotheby’s in Amsterdam geveild.

Het is niet mis wat er in Amsterdam staat - de collectie verraadt de ongekende weelde van het kasteel van Argenteuil. Zilver, porselein, glas, meubelen en schilderijen: het is bijna allemaal afkomstig uit nalatenschappen van koning Leopold III, zijn vader koning Albert I en zijn grootvader Philip, graaf van Vlaanderen.

Nadat in mei in Londen kleding en juwelen van prinses Lilian en in juni in Parijs haar Ferrari zijn geveild, zijn nu alle ogen gericht op Amsterdam. Tijdens de veiling daar worden honderden stukken te koop aangeboden die ooit in het bezit waren van leden van de koninklijke families van België, Zweden en Nederland, onder wie zes koningen. In totaal omvat de te veilen boedel ruim 4500 voorwerpen, meestal voorzien van een monogram of een wapen. De meeste monogrammen zijn te zien op het zilver, het porselein en het glaswerk. Van Nederlandse origine zijn de stukken van koning Willem I, een set van zes fruitbokalen met een koninklijk blauw monogram.

De spectaculaire topper van alles is ongetwijfeld de 204-delige collectie Frans zilverwerk van de prestigieuze firma Odiot uit Parijs, vervaardigd rond 1850. Daartoe behoren onder meer vier enorme tienarmige kandelaren uit circa 1880 die elk 30.000 tot 40.000 euro moeten opbrengen. Het servies bestaat uit verschillende schalen, sauskommen, zoutvaatjes en borden en heeft een totale waarde van rond de 100.000 euro. Op het meeste zilverwerk is een monogram of het Belgische koninklijke wapen gegraveerd. De Warwick-vaas van verguld zilver doet het voor niet minder dan 20.000 tot 25.000 euro, inclusief bijbehorende cassette. Oogverblindend is de Victoriaanse zilveren tafelschaal, waaraan een prijskaart hangt van 10.000 tot 15.000 euro.

Wie interesse heeft in meubels van koninklijke allure, kan volgende week bij Sotheby’s een bod uitbrengen. Er staan kasten, stoelen en tafels, zoals een commode met fraai inlegwerk uit de 19e eeuw in de stijl van Lodewijk XVI. De commode moet wel 5000 tot 7500 euro opbrengen. Er hangen ook drie kostbare wandtapijten. Een ervan draagt de titel ”Vossenjacht” en is in het begin van de 19e eeuw gemaakt in Brussel. Dit kleed moet tussen de 100.000 en de 165.000 euro opbrengen.

Een kavel 19e-eeuws Meissen-porselein bevat ook de zogenaamde Sneeuwballen-theepot, die voor 3000 tot 4500 van eigenaar zal verwisselen. Verder zijn er 47 Meissen-borden met acht bijpassende mandjes te koop, net als elegante kristallen glazen, karaffen, bestek en damast, alsmede een selectie wijnen. In het kasteel van Argenteuil hingen onder meer schilderijen van de Belgische schilder Albert Saverijs en ook die zullen worden geveild, net als overigens enige tientallen geweien.

In de veiling ontbreekt niet een kleine verzameling haute couture van prinses Lilian, zoals een zwarte avondjapon van Christian Dior en een gebloemde van Balenciaga. De prinsesjes Marie-Christine en Marie-Esmeralda droegen de twee witte tafzijden kinderjurken ter gelegenheid van het huwelijk van koning Boudewijn en koningin Fabiola.

Ook worden allerlei persoonlijke voorwerpen van prinses Lilian geveild, zoals zeepdoosjes, een kam-en-borstelset, een antieke rammelaar, een reeks horloges en klokjes en twee fraaie snuifdozen die per stuk ten minste 3000 tot 5000 euro waard zijn.

Het intrigerendst is waarschijnlijk de reeks foto’s die voor de liefhebber te koop worden aangeboden. Al die foto’s samen vormen een beeld van het leven van prins Leopold en prinses Lilian. Op een ervan -een jachtpartij- staat ook nog onze prins Bernhard. Lilians leven was een leven in de schaduw van de troon. Er werd gereisd -zelfs met de KLM- en vakanties werden doorgebracht in Oostenrijk en Frankrijk. De eens zo stralende en vorstelijk ogende prinses verscheen na de dood van haar man zelden meer in het openbaar.

Agenda
Prinses Margriet woont morgen in Paleis Het Loo in Apeldoorn de opening bij van de tentoonstelling ”Wonen in weelde - Weelde in wonen”. De tentoonstelling bestaat uit twee delen: paleismeubilair uit de negentiende eeuw en koninklijke klokken.

Samen met haar man mr. Pieter van Vollenhoven woont prinses Margriet morgenavond in de Arnhemse schouwburg de première bij van de voorstelling Mix4Kids2.

Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima brengen dinsdag 23 en woensdag 24 september een werkbezoek aan Sint-Petersburg in het kader van de viering van het 300-jarig bestaan van de Russische stad. Ter gelegenheid van deze viering verricht het paar de overhandiging van het nationaal geschenk van Nederland en bezoeken zij hoogtepunten uit de Nederlandse culturele manifestatie Venster op Nederland/Days of Dutch Culture.

Mr. Pieter van Vollenhoven neemt, als voorzitter van de Raad voor de Transportveiligheid, donderdagmiddag 25 september in het Arsenaal te Vlissingen deel aan het symposium ”De kracht van maritieme kennis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer