Politiek

Soepeler asielbeleid Iraanse christenen

DEN HAAG – Nederland zal soepeler omgaan met asielverzoeken van Iraanse christenen.

Redactie politiek
5 November 2012 11:34Gewijzigd op 15 November 2020 00:05
Foto ANP
Foto ANP

Dat blijkt uit de laatste brief die Leers in zijn hoedanigheid als minister voor Immigratie en Asiel eind vorige week naar de Tweede Kamer stuurde. De versoepeling is het gevolg van een uitspraak van het Europees Hof van Justitie op verzoek van Duitse autoriteiten.

Nederland had tot nu toe als uitgangspunt dat Iraanse moslims die christen werden, terug kunnen naar Iran als ze maar geen kerkdiensten zouden bezoeken en niet zouden evangeliseren.

Volgens de uitspraak van het Europees hof mogen die criteria niet langer worden toegepast. „Van de vreemdeling mag redelijkerwijs niet worden verwacht dat hij afziet van godsdienstige handelingen die hem blootstellen aan een werkelijk gevaar van vervolging”, zo schrijft de inmiddels oud-bewindsman aan de Tweede Kamer.

Nederland zal daarom de individuele geloofsbeleving van asielzoekers nadrukkelijker betrekken bij de behandeling van het asielverzoek. Het enkele feit dat een Iraakse asielzoeker christen is geworden, blijft onvoldoende grond voor een verblijfsvergunning. De betrokkene moet aangeven welke handelingen voor hem persoonlijk „een bijzonder belangrijk onderdeel vormen van zijn geloofsbeleving en waarvan dientengevolge in redelijkheid kan worden aangenomen dat hij die bij terugkeer in Iran zal verrichten.”

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zal daarbij kijken naar de manier waarop de asielzoeker in Iran uiting gaf of wilde geven aan zijn religie en naar de manier waarop hij dat doet sinds hij het land van herkomst verliet. Als de betrokkene kerkdiensten bezocht en evangeliseerde, zijn dat redenen om hem in Nederland toe te laten.

In een ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat dat bekeerde moslims die kerkdiensten bezoeken of evangeliseren, grote kans hebben op vervolging. Het is Iran voor moslims verboden om zich van de islam af te keren.

De nieuwe regels gelden niet alleen voor christenen, maar ook voor andere religieuze minderheden, zoals bijvoorbeeld de bahai. Onlangs versoepelde Leers ook al het asielbeleid ten aanzien van Egyptische christenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer