Rutte II gaat verder waar Paars stopt op medisch-ethisch gebied
DEN HAAG – De weerhoudende invloed van christelijke partijen wordt node gemist. Paars min gaat op medisch-ethisch gebied door waar Paars in 2002 was gestopt.
Dat is de analyse van de redactie politiek van het Reformatorisch Dagblad.
Net zo belangrijk als wat er wél in het regeerakkoord staat, is wat er niet in staat, namelijk: wel aanpak van onderdrukking van vrouwen, mensenhandel en de daaraan gerelateerde prostitutie, maar –ondanks de strijd van kandidaatvicepremier Asscher tegen misstanden op de Wallen– geen herinvoering van prostitutieverbod of strafbaarstelling prostituanten en geen opmerkingen over uitstapprogramma’s voor prositutees.
In het regeerakkoord van het vorige kabinet stond nog: “Nederland wil verder investeren in de band met de staat Israël.” Die passage ontbreekt in het nieuwe regeerakkoord.
Ethische kwesties op een rij
Het wetsvoorstel lesbisch ouderschap treedt zo spoedig mogelijk in werking. Daardoor verbetert de juridische positie van lesbische ouders en hun kinderen.
Scholen mogen homoseksuele leraren niet ontslaan en homoseksuele leerlingen niet weigeren of wegsturen vanwege hun seksuele voorkeur. Op scholen zal ook voorlichting worden gegeven over ‘seksuele diversiteit’.
De algemene wet gelijke behandeling wordt aangepast naar Europees model. De ‘enkele feitconstructie’ verdwijnt uit de wet.
Nieuwe gewetensbezwaarde trouwambtenaren worden niet aangesteld.
Er is voor het kabinet geen aanleiding om de grens voor het uitvoeren van abortus aan te passen.
De maatschappelijke discussie over het vrijwillige levenseinde zal worden voortgezet en kan leiden tot aanpassing van wet- en regelgeving.
Embryoselectie is toegestaan op medische gronden. Het oordeel over een actief donorregistratiesysteem wordt aan de Kamer overgelaten.
Echtscheiding zonder tussenkomst van de rechter wordt mogelijk als er geen kinderen betrokken zijn en partners overeenstemming over de scheiding hebben bereikt.
De wettelijke winkelsluiting op zondag wordt opgeheven. Het is aan gemeenten om desgewenst nadere regels te treffen.