Binnenland

Beroep OM na niet-ontvankelijkheid fraudezaak

ASSEN (ANP) – Het Openbaar Ministerie (OM) legt zich niet neer bij het verbod op de vervolging van 26 van de 34 verdachten in de omvangrijke vastgoedfraudezaak Kastanje. De rechtbank in Assen besloot eerder maandag het OM niet-ontvankelijk te verklaren, omdat een officier van justitie weigerde te getuigen in de 26 zaken waarin hij zelf ook als officier van justitie optreedt.

29 October 2012 17:09Gewijzigd op 14 November 2020 23:59

De officier wilde alleen verklaringen afleggen over het onderzoek van de acht hoofdverdachten, omdat hij in deze zaken niet de zittingsofficier is. De rechtbank bestrafte deze weigering met het verbod op verdere vervolging. Justitie zegt dat het niet in het rechtssysteem past dat een aanklager getuigt in een zaak waarin hij optreedt als vertegenwoordiger van het OM.

De rechtbank heeft tot eind november uitgetrokken om deze zaak te behandelen. In totaal werden 34 verdachten vervolgd die volgens het OM in Nederland 29 woningen aankochten met vervalste papieren. De banken verstrekten voor ongeveer 5 miljoen euro aan hypotheken. In bijna alle huizen werden hennepkwekerijen ingericht. Na ontdekking van deze kwekerijen, beslaglegging en verkoop van de woningen leden de banken verliezen.

De zaak kwam in 2006 aan het licht na een brand in een pand in Nieuw-Weerdinge, waarbij een hennepkwekerij werd ontdekt. De bank vermoedde dat de kopers werkgeversverklaringen hadden vervalst om de hypotheek rond te krijgen en deed aangifte. De meeste verdachten werden in 2010 aangehouden en zijn van Vietnamese en Chinese afkomst. Zij woonden door heel Nederland.

Volgens de verdediging ging aan Kastanje een ander onderzoek vooraf onder de naam Beeruil. Hierin waren de gangen van enkele verdachten nagetrokken en die gegevens zijn mogelijk gebruikt in het onderzoek Kastanje. De verdediging wil nagaan of die gegevens daadwerkelijk zijn gebruikt en of dit op een rechtmatige wijze is gebeurd.

Maar volgens justitie zijn de dossiers Beeruil allang vernietigd en is in deze zaken geen sprake van oneigenlijke kruisbestuiving. Om dit voor de rechtbank helder te krijgen, vroeg de verdediging de zaaksofficier en twee rechercheurs hierover onder ede aan de tand te voelen. Dit verzoek werd door de rechtbank ingewilligd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer