Beurs Amsterdam komt met nieuw handelssysteem
De effectenbeurs van Amsterdam zou vandaag het Franse handelssysteem in gebruik nemen. Dat hebben de partijen zo afgesproken bij de fusie tussen de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs tot Euronext. De belegger merkt evenwel niets van de veranderingen in het handelssysteem.
Voor de grote beursgenoteerde ondernemingen hebben de aangekondigde wijzigingen nauwelijks betekenis. Rond hun stukken bestaat meestal voldoende vraag en aanbod om een goede prijsstelling te kunnen verzekeren.
Maar bij kleine of middelgrote fondsen bestaat het gevaar dat bij lage omzetten een aan- of verkooporder een relatief forse koersschommeling teweegbrengt. Dat vindt Euronext onwenselijk. In het verleden kende de beurs in Amsterdam de hoekman, die in dergelijke situaties optrad en tijdelijk zelf aandelen opkocht om grote bewegingen in de handel te voorkomen.
Nu verdwijnt de hoekman van de vloer. Zijn functie wordt overgenomen door een zogenoemde animateur, een Frans woord dat gangmaker betekent. Dat is de persoon, of de bank, die voldoende liquiditeit moet verschaffen om een ordentelijke handel in kleine en middelgrote fondsen te garanderen. Het is de bedoeling dat ook in deze ondernemingen in de loop van de dag voldoende vraag en aanbod is om afwijkende prijsbewegingen te kunnen opvangen.
Als in een fonds doorgaans minder dan tien transacties per dag plaatsvinden, verhuist dit fonds naar de veiling. Die houdt Euronext twee keer per dag. Kopers en verkopers kunnen van tevoren hun orders inleggen. Na afloop vernemen zij of, en zo ja tegen welke koers hun opdracht is uitgevoerd.