Binnenland

Minder overvallen Amsterdam

Het aantal overvallen in Amsterdam is in de eerste acht maanden van dit jaar met 28 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode in 2002. Het aantal overvallen bedroeg 242, in de eerste acht maanden van 2002 waren dat er 337.

ANP
19 September 2003 08:00Gewijzigd op 14 November 2020 00:34

Deze cijfers maakte de politie van Amsterdam donderdag bekend.

Volgens de politie is de daling te danken aan een hardere aanpak van winkelcriminaliteit en draaideurcriminelen. De politie heeft dit jaar fors geïnvesteerd in speciale overvalteams en is in winkelgebieden meer zichtbaar aanwezig. De ’hotspots’ van criminelen zijn in kaart gebracht. Veelplegers zijn van straat gehaald.

In de eerste acht maanden kwamen in totaal 72.406 aangiftes binnen, een daling van 5 procent. Het grootste deel van de aangiftes (ruim 14.000) betrof diefstal uit auto’s en diefstal van onderdelen van motorvoertuigen. Hier is sprake van een lichte stijging van 2 procent. In 2366 gevallen klopten mensen bij de politie aan omdat de auto of motor zelf was gestolen, een daling van 6 procent.

Ook werden veel aangiftes gedaan van zakkenrollerij: 6585. Dankzij de inzet van zakkenrollerteams nam het aantal aangiftes af met 17 procent. Het aantal meldingen van woninginbraken nam af met 13 procent tot 4510. Het aantal mensen dat bij het politiebureau aangifte deed van mishandeling daalde met 3 procent tot 2310.

De politie in de hoofdstad gaat steeds meer letten op asociaal gedrag van gebruikers van het openbaar vervoer. Met de voeten op de bank zitten in de tram of de metro is voortaan taboe in Amsterdam. Deze onbehouwen reizigers komen er niet meer met een waarschuwing van af, maar moeten hun gedrag bekopen met een bekeuring van 23 euro.

Tijdens een actie van het ondersteuningsteam vervoer van de politie in de metro werden woensdag 119 bekeuringen uitgedeeld. Verreweg het grootste deel van de boetes ging naar reizigers die een lege stoel met hun voeten bezet hielden. Maar ook een vergrijp als roken in de coupé leverde de overtreder een bekeuring op. Het was volgens de politie de eerste keer dat op deze schaal bekeuringen zijn uitgedeeld voor asociaal gedrag.

Tot voor kort schreef de politie vooral bonnen uit voor zwartrijders en drugsgebruikers. Asociale reizigers werden vroeger nog gesommeerd hun voeten op de grond te zetten. „Maar we willen het veiligheidsgevoel in het openbaar vervoer vergroten”, verklaarde een politiewoordvoerder donderdag. „Asociaal gedrag brengt toch spanningen met zich mee.” Wat passagiers wel en niet mogen, staat in het vervoersreglement. Elke reiziger hoort dat volgens de politie te weten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer