Onderwijs & opvoeding

Trouw aan het kleine schooltje in het Gooi

HILVERSUM – Hij is zo populair dat bij zijn afscheid het ”Meester J. A. van de Poelplein” werd onthuld. Toch wil hij niet dat de aandacht bij zijn persoon blijft hangen. „Hoogtepunt van mijn 42 jaar in het onderwijs is de trouw van de Heere aan dat kleine schooltje in het Gooi.”

Gijsbert Wolvers
25 October 2012 12:54Gewijzigd op 14 November 2020 23:55
Meester Van de Poel en zijn vrouw namen donderdagmorgen afscheid van de leerlingen van de Petrus Dathenusschool in Hilversum. Foto Paul Dijkstra
Meester Van de Poel en zijn vrouw namen donderdagmorgen afscheid van de leerlingen van de Petrus Dathenusschool in Hilversum. Foto Paul Dijkstra

Op advies van de toenmalige student Chris Janse ging Ko van de Poel uit Amsterdam in 1965 naar de kweekschool De Driestar in Gouda. „Janse bezocht destijds als student de diensten van onze gereformeerde gemeente. Mijn moeder vroeg altijd studenten op de koffie. Zo leerde ik hem kennen.” Er was nog een motivatie om onderwijzer te worden. „Ik houd ervan om met mensen om te gaan.”

De ogen van meester Van de Poel (63), gezeten in zijn leren stoel in de Hilversumse doorzonwoning, twinkelen. „Toen ik in 1970 afstudeerde, kwamen er nog schoolbesturen bij De Driestar op bezoek om een baan aan te bieden. Borssele beloofde gratis aardappels als je kwam.”

Voor Van de Poel is een baan op de zojuist gestarte reformatorische Petrus Dathenusschool in Hilversum een logische keus. „Ik kon in het begin thuis blijven wonen.” De jonge onderwijzer wordt leerkracht in klas 3/4, met 41 leerlingen.

Na zijn huwelijk vestigt hij zich in de hoofdstad van het Gooi. In 1981 volgt Van de Poel de toenmalige directeur op. De school is midden jaren 80 het grootst. „We hadden toen 220 leerlingen en vormden een echte streekschool. De leerlingen kwamen uit de hele Gooi- en Vechtstreek.”

De Petrus Dathenusschool heeft altijd een hoog percentage zorgleerlingen gehad, kinderen met leermoeilijkheden, aldus de oud-directeur. „De reformatorische scholen voor speciaal onderwijs zitten ver weg: in Gouda en Ede. Daarom hebben we een zorggroep gevormd. Passend onderwijs geven we hier al jaren. Eens belde een jongen van 18 met wie ik uren heb doorgebracht met rekenen. Wat een mooie tijd was dat, reageerde hij.”

Inmiddels is het aantal leerlingen teruggezakt tot 75 en telt de school 9 onderwijsgevenden. De hoge huizenprijs in het Gooi is hier debet aan. „Veel jonge gezinnen trekken weg, naar de biblebelt. De plaatselijke gereformeerde gemeente in Nederland en oud gereformeerde gemeente, dragers van het schoolbestuur, zijn opgeheven, maar gelukkig nog wel in Breukelen en Loenen aanwezig.”

Van de Poel, al 27 jaar ambtsdrager van de gereformeerde gemeente in Hilversum, roemt de interkerkelijke samenwerking. „Ik ben de man van het compromis. Ik zoek wat bindt en niet wat scheidt.”

Wat de hoofdzaak voor hem was tijdens zijn 42-jarige loopbaan? „Het Bijbelse onderwijs. Ik wilde de leerlingen meegeven wie de mensen in zichzelf zijn en wie ze kunnen worden in een Ander. Mijn proefles hier ging over de koperen slang, die duidde op Christus. Ook mijn afscheidsles voor de hele school, vlak voor de zomer, ging daarover.”

Het afscheid werd deels uitgesteld wegens ernstige ziekte van zijn vrouw, die als onderwijsassistente op de school werkte. Donderdag neemt hij met een feestelijk programma afscheid en op 3 november wordt er een receptie gehouden.

Heeft Van de Poel nooit overwogen elders te solliciteren? „Het is er nooit van gekomen. Ik ben vergroeid met en verknocht aan deze gemeenschap.”

In 2010 rondde de schooldirecteur zijn laatste grote project af: de nieuwbouw van de school, samen met een openbare en een rooms-katholieke school. „De samenwerking verliep prima. We bleken normale mensen te zijn. Meisjes met hoofddoekjes vragen nu aan onze meisjes waarom zij rokken dragen.”

Helemaal los is Van de Poel nog niet van ‘zijn’ school. „Ik coach de nieuwe directeur, een jonge man van 25 jaar, nog één middag in de week. Zo kan ik ons schooltje langzaam loslaten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer