Zoektocht naar slachtoffers bommen op Dordrecht
DORDRECHT – Van de dertien Dordtse burgers die in oktober 1944 in Park Merwestein werkten, zijn er de afgelopen jaren slechts twee als slachtoffer van het bombardement op dat park geïdentificeerd. Daarom werd gisteren voor het eerst een foto van mogelijke slachtoffers naar buiten gebracht.
Het Dordtse Museum 1940-1945 doet dit om duidelijkheid te krijgen over het lot van de op de foto getoonde werkers in het park. De geschiedenis van het bombardement, dat op 24 oktober 1944 kort na 12.00 uur plaatsvond op Park Merwestein in Dordrecht, is nog steeds niet geschreven. Onderzoeker Gert van Bemmel van het Platform Stedelijke Herdenking wil de namen van meer slachtoffers achterhalen.
Van de vermoedelijke 69 burgerslachtoffers zijn 61 namen bekend. Deze burgers van Dordrecht zijn vermeld op de website www.bombardementenopdordrecht.nl/.
Van Bemmel: „Voor verdere informatie zijn we afhankelijk van mensen die meer kunnen vertellen over het bombardement van 24 oktober 1944. Die datum leeft in de Dordtse geschiedenis voort als rampdag.”
„Daarom zal Museum 1940-1945 aan de Nieuwe Haven morgen de vlag halfstok hangen, ter herdenking van alle burgerslachtoffers”, aldus voorzitter Theo Berendsen van het museum.
Op die dag in oktober –morgen 68 jaar geleden– vielen er bommen op Park Merwestein waar een Duits commandocentrum werd getroffen. Elders in de stad werden circa 2000 woningen zwaar of licht beschadigd. De foto van de dertien werkers in het park komt uit de collectie van het Museum 1940-1945 en werd gemaakt in Park Merwestein.
Volgens Van Bemmel dateert de foto uit september-oktober 1944, en is de kans zeer groot dat al deze mensen tijdens het bombardement in het park waren. Zij hadden werk in de keuken van het gebouw, in het park of in de tuin. „Het waren bijzondere omstandigheden. Het park was in 1944 Duits militair gebied. De bezetters hadden hun hoofdkwartier in een historisch gebouw. Twee personen op de foto zijn inmiddels als slachtoffer geïdentificeerd: Anna Makkelie-Gerrijts en Maria Spoor-Makkelie.”
Van Bemmel is op zoek naar mensen die de gezichten herkennen of aanvullende informatie over de Dordtenaren hebben. De onderzoeker heeft gemerkt dat veel oudere inwoners van de stad herinneringen hebben aan het bombardement.
De onderzoeker heeft over het bombardement de nodige details op zijn site gezet. „Op die dinsdagmiddag 24 oktober klinkt rond 12.05 uur luchtalarm. Vanuit het zuiden naderen vliegtuigen van de Britse RAF de stad. Vijf squadrons, elk bestaande uit tien Hawker Typhoons, voeren het bombardement uit.
Het front lag in die tijd in Noord-Brabant. De opmars van de geallieerden vanuit het zuiden was in volle gang. Twee weken erna zouden de laatste Duitsers zich in de vestiging Holland terugtrekken over de Moerdijkbruggen. De stad Dordrecht was in die tijd een stad van strategisch belang.”
Van Bemmel hoopt dat in 2015, 75 jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog, alle namen van de slachtoffers van het bombardement bekend zijn. Zij moeten een plaats krijgen op de herinneringsplek die het Platform Stedelijke Herdenking samen met Museum 1940-1945 wil realiseren.
www.bombardementenopdordrecht.nl/