VVD en PvdA steunen voorstel verruiming koopzondagen
DEN HAAG – De onderhandelende partijen VVD en PvdA stemmen voor het voorstel voor verruiming van de winkeltijdenwet. Dat zeggen fractieleden van beide partijen tegenover de Volkskrant
De Tweede Kamer spreekt woensdagmiddag over de initiatiefwet van D66 en GroenLinks om gemeenten volledig de vrije hand te geven bij het bepalen van het aantal koopzondagen. Op dit moment mogen gemeenten normaal gesproken slechts 12 koopzondagen per jaar aanwijzen. Alleen gemeenten met„substantiële en autonome toeristische aantrekkingskracht” mogen daarbovenop nog extra koopzondagen doorvoeren.
PvdA-Kamerlid Mei Li Vos zegt te kunnen instemmen met het voorstel om gemeenten zelfstandig het aantal koopzondagen te laten bepalen. Ze noemt het zelfs „briljant”. Erik Ziengs van de VVD vindt dat het voorstel niet ver genoeg gaat. „Wat ons betreft gaat die wet helemaal overboord. Wij willen dat ondernemers zelf hun openingstijden kunnen bepalen.”
Door aan te haken bij de initiatiefwet van D66 en GL zou nieuwe wetgeving rond koopzondagen al per 1 juli 2013 van kracht kunnen zijn. Hadden VVD en PvdA ervoor gekozen om zelf een wet te schrijven, dan lag invoering in 2014 meer voor de hand.
D66 en GroenLinks hadden de initiatiefwet in 2010 al panklaar liggen, maar trokken die destijds weer in toen bleek dat VVD en PVV omwille van CDA en SGP even geen verruiming van het aantal koopzondagen zouden nastreven.
Naast D66, GroenLinks, VVD en PvdA, zullen hoogstwaarschijnlijk ook de PVV, 50Plus en de PvdD voor het wetsvoorstel stemmen. CDA, SP, ChristenUnie en SGP zijn tegen. Die partijen dienen morgen al dan niet gezamenlijk enkele amendementen in om het wetsvoorstel aan te passen. CDA, SP, ChristenUnie en SGP willen onder meer dat gemeenten de belangen van winkeliers en winkelpersoneel verplicht moeten blijven wegen via een draagvlakonderzoek. Ook willen de partijen voorkomen dat winkeliers straks contractueel verplicht kunnen worden om hun winkel op zon- en feestdagen te openen.