Buitenland

Studie over kanker door genmaïs verworpen

PARIJS (ANP/AFP) – Een onderzoekspanel verwerpt een recente Franse studie die zou aantonen dat genetisch veranderde maïs leidt tot kanker. De methoden van de schokkende studie deugden niet. Er is geen oorzakelijk verband tussen de kanker en de maïs, aldus de Hogere Biotechnologische Raad in Parijs maandag.

22 October 2012 13:30Gewijzigd op 14 November 2020 23:51

De studie van de universiteit van Caen had voor veel ophef gezorgd. Onderzoeker Gilles-Eric Seralini concludeerde dat ratten die langdurig genmaïs Monsanto NK603 hadden gegeten, opvallend vaker kanker kregen dan andere ratten. Het was het eerste onderzoek hiernaar dat langer duurde dan de standaardperiode van 90 dagen. De Franse regering vroeg daarop direct de mening van een wetenschappelijke raad.

De raad verwerpt de onderzoeksmethoden van de studie, maar adviseert wel een onafhankelijk langdurig onderzoek te doen naar de effecten.

Greenpeace zegt in een reactie het belangrijk te vinden dat de aanzet wordt gegeven tot zo’n langdurig onderzoek. „Dit is de enig juiste conclusie”, zegt Herman van Bekkem, campagneleider gentech en duurzame landbouw. „Toelating is slechts gebaseerd op testen van 90 dagen.”

Monsanto heeft met maïs NK603 veldproeven gedaan in Nederland. Het bedrijf heeft Brussel gevraagd om de genmaïs ook in de EU te mogen telen. De maïs komt Europa nu alleen in door import, met name uit Amerika.

De maïs is zo ontworpen dat de planten geen last ondervinden van Monsanto’s bestrijdingsmiddel Roundup. Boeren kunnen daardoor hun veld makkelijker en goedkoper bespuiten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer