Buitenland

In een tentje de winter afwachten in grensgebied Libanon

BEIROET – De buurlanden van Syrië zien zich met een groeiende stroom vluchtelingen geconfronteerd. Pieter Bakker werkt voor Medair in het grensgebied van Libanon. „Deze mensen hebben vooral genoeg uitrusting nodig om de winter door te komen.”

Mr. Richard Donk
19 October 2012 20:29Gewijzigd op 14 November 2020 23:49
Bakker. Foto Pieter Bakker
Bakker. Foto Pieter Bakker

Wat doet u precies in de regio?

„Ik werk vanuit Beiroet, de hoofdstad van Libanon. Ik houd me bezig met logistiek, financiën en personeelszaken. Ik reis regelmatig naar de projectlocaties.

Medair werkt samen met een lokale Libanese organisatie en gezamenlijk geven wij hulp aan gevluchte families die in zelfgemaakte tenten wonen in de Bekaavallei, aan de grens met Syrie. Op dit moment heeft Medair ook een team in Jordanië.”

Hoe zou je de situatie in het gebied willen beschrijven?

„Iedereen begrijpt dat dit een complexe situatie is en dat er geen eenvoudige oplossingen zijn om de Syrische vluchtelingen te ondersteunen. Wij zijn bang dat de vele gevluchte families zonder ondersteuning de winter niet goed door kunnen komen, aangezien de winters in de Bekaavallei koud en nat zijn.”

Wat voor soort mensen ontvlucht Syrië?

„Een mix van achtergronden, van welgesteld tot arm; van christenen tot moslims. De welgestelde mensen proberen een apartement te huren, anderen wonen in bij familie en weer anderen voegen zich bij de tentenkampen die verspreid door de Bekaavallei zijn te vinden.”

Waar is op dit moment vooral behoefte aan?

„Genoeg uitrusting om de winter door te komen. De winter in de Bekaavallei is koud. De temperatuur kan richting de min 5 graden gaan. De mensen in de tenten op wie wij ons richten hebben behoefte aan matrassen, dekens, houtkachels. Waar mogelijk proberen wij de tenten beter te isoleren. Daarnaast proberen wij waterfilters te distribueren, zodat de mensen niet ziek worden van het water.”

Zwelt de stroom vluchtelingen nog steeds aan?

„Ja, maar exacte getallen zijn moeilijk te geven. Vluchtelingen steken hier niet in grote aantallen of groepen de grens over. In Libanon zijn ook geen grootschalige vluchtelingenkampen zoals bijvoorbeeld in Jordanië.”

Hoe staat de lokale bevolking tegenover deze nieuwkomers?

„Veel families in Libanon hebben hun huis opengesteld en huisvesten vluchtelingen. Er komen er echter steeds meer. De lokale bevolking kan dit niet meer alleen opvangen.”

Hoe is het met de veiligheid gesteld?

„Wij houden de veiligheidssituatie nauwlettend in de gaten, omdat wij ons ervan bewust zijn dat deze situatie snel kan veranderen. Op dit moment heeft Medair zonder al te veel beperkingen toegang tot de gebieden waar wij werken.”

Merkt u in het grensgebied iets van de gevechten in Syrië?

„Niet direct, via de media uiteraard wel. De meeste grensgebieden zijn ook niet zomaar toegankelijk.”

Zicht op een spoedig einde aan het conflict?

„Ik hoop het, maar het is een complexe situatie. Tot de situatie is opgelost, blijven wij ons best doen de vluchtelingen te ondersteunen, om zeker te stellen dat zij in hun basisbehoeften kunnen voorzien.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer