CU/SGP: Ook aandacht voor het immateriële
ChristenUnie en SGP steunen het financiële saneringsbeleid van het kabinet, maar pleiten wel voor „morele fijngevoeligheid”, ofwel het ontzien van kwetsbare groepen zoals ouderen, gehandicapten en chronisch zieken. Verder willen beide partijen dat het kabinet meer werk maakt van immateriële thema’s als het debat over waarden en normen.
In zijn eerste bijdrage aan de algemene politieke beschouwingen noemde ChristenUnie-leider Rouvoet het een „dure plicht en bijbelse opdracht” te voorkomen dat „mensen die het niet zo breed hebben over het randje vallen.” Hij refereerde daarbij aan Psalm 72, die koningen en regeringen wijst op hun verantwoordelijkheid om sociale rechtvaardigheid te betrachten. Deze „Psalmnorm” weegt hem zwaarder dan de Zalmnorm, een begrotingsregel die overigens ook door de ChristenUnie wordt gewaardeerd.
Het kabinet schiet in dit opzicht echter tekort, stelde Rouvoet vast. „Het is mooi dat u de pijn eerlijk wilt verdelen, maar van goede intenties kun je niet leven.” De ChristenUnie heeft „geen koopkrachtplaatjes nodig om te begrijpen dat veel chronisch zieken en gehandicapten, onder wie veel ouderen, ongenadig hard getroffen zullen worden.” Ook SGP-leider Van der Vlies legde in zijn bijdrage de vinger bij deze groepen. Hij pleitte ervoor de komende maanden bij de behandeling van alle afzonderlijke begrotingen in hun richting „morele fijngevoeligheid” te betrachten.
Expliciet noemde Van der Vlies daarbij ook de positie van gezinnen met (jonge) kinderen en de opvoedingstaak die daarbinnen vervuld wordt. Rouvoet wees erop dat het voor „met name de grotere eenverdienersgezinnen” lang niet altijd eenvoudig is „de eindjes aan elkaar te knopen.” Hij lanceerde het voorstel om deze gezinnen tegemoet te komen, onder meer door niet de combinatiekorting op het belastbaar inkomen te verhogen, maar juist de kinderkorting. „Dat komt ten goede aan alle gezinnen in plaats van alleen aan de tweeverdieners.”
ChristenUnie en SGP steunen de hoofdlijnen van de bezuinigingsoperatie van het kabinet, al vraagt de ChristenUnie zich af waarom het beleid zo nodig terughoudender moet zijn dan de Europese afspraken vereisen, terwijl de SGP het kabinet daarvoor juist prijst. Beide partijen zijn het er echter over eens dat de begrotingspolitiek te veel aandacht opeist ten koste van de immateriële thema’s. Met instemming citeerde Van der Vlies de sociaal-democratische NRC-columniste dr. M. Trappenburg: „Het ergste aan een economische recessie is dat dit verschijnsel het politiek debat volledig gaat beheersen.”
De SGP pleit voor een „normerende overheid”, en wijst erop dat het hier gaat om een „goddelijke roeping.” De partij is er ontevreden over dat de regering tal van zaken kwalificeert als „onwelvoeglijk”, „ongewenst”, of „niet gepast”, terwijl toch niet wordt ingegrepen. „De regering kan zich niet blijven beroepen op nu eenmaal bestaande ruime regelgeving zonder te beseffen dat zij zelf aan de knoppen zit”, aldus Van der Vlies. Rouvoet liet zich in vergelijkbare zin uit.
De ChristenUnie-voorman herinnerde premier Balkenende aan de eerder gedane belofte dat de rijksbegroting posten zou bevatten om immaterieel beleid („van euthanasie tot vrouwenhandel”) concreet gestalte te geven. Hij heeft die posten niet kunnen vinden. Zijn voorstel is om 20 miljoen euro vrij te maken voor alternatieven voor abortus en euthanasie.