Giftige Nederlandse garnalen in visafval
De Keuringsdienst van Waren heeft eind december de Duitse autoriteiten gewaarschuwd voor mogelijke aanwezigheid van het antibioticum chloramphenicol in visafval. Uit inspecties is gebleken dat de verboden kankerverwekkende stof in het afval was terechtgekomen. De zaak is nu in handen van het openbaar ministerie.
De late waarschuwing uit Nederland heeft de Duitse minister van Consumentenzaken en Landbouw, Renate Künast, in een lastig parket gebracht. Volgens staatssecretaris Alexander Möller informeerde het Nederlandse ministerie de Duitse collega’s pas eind december, alhoewel al op 6 december bekend was dat er vergif in de zending zat. Het Duitse ministerie gaf de waarschuwing pas 11 januari door aan de deelstaat Nedersaksen, waar Cuxhaven in ligt.
Möller, die zei dat nog onderzocht wordt of het veevoer daadwerkelijk aan dieren is gegeven, beloofde de invoering van een sneller waarschuwingssysteem. De Duitse organisatie van diervoederproducenten klaagde over het optreden van het ministerie en beschuldigde Möller ervan laks te hebben gereageerd.
Landbouwminister Bartels van Nedersaksen maakte maandag bekend dat in totaal 188 ton visafval vanuit Nederland aan een verwerkingsbedrijf in Cuxhaven is geleverd. Daarin zou 27 ton garnalen zijn verwerkt die met de stof waren besmet. Een recyclingbedrijf uit Volendam zou de diepgevroren garnalen, die zouden worden vernietigd, uit de verpakking hebben gehaald en tussen het visafval hebben gemengd.
De keuringsdienst heeft proces-verbaal opgemaakt tegen de firma Mooijer-Volendam bv, aldus de woordvoerder. Dit bedrijf haalde in augustus eenzelfde hoeveelheid garnalen uit de handel omdat die besmet waren met het antibioticum chloramphenicol.
Henk van der Giessen, voorzitter van de Vereniging Importeurs van Visproducten, voert namens Mooijer-Volendam het woord en bevestigt dat het om dezelfde partij garnalen gaat. Volgens hem zijn de garnalen vorige maand in overleg met een ambtenaar van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) aan een recyclingbedrijf in Volendam overgedragen. De ambtenaar zou het bedrijf zelf hebben aanbevolen.
Volgens Van der Giessen was bekend dat de garnalen moesten worden vernietigd, maar hij vreest dat bij het recyclingbedrijf misschien niet goed is aangegeven dat het om een partij met een hoog risico ging. Volgens hem heeft Mooijer-Volendam heel verantwoordelijk gehandeld in een situatie die voor hen compleet nieuw was. Hij zei verder dat het bedrijf nog niets heeft gehoord van het openbaar ministerie.
Het desbetreffende recyclingbedrijf is Kras Recycling uit Volendam. Een medewerker van het bedrijf bevestigde dat zij de partij hebben aangenomen maar kon verder niets zeggen. „Wij wachten rustig af.”
De visrestanten zouden in Cuxhaven worden verwerkt tot diervoer. Bartels vreest dat ondanks de waarschuwing uit Nederland mogelijk toch veevoer met de verboden stof door Duitsland of zelfs Europa is verspreid. In dat geval moeten misschien duizenden dieren worden afgemaakt.
Volgens de Keuringsdienst is er alleen visafval met de kankerverwekkende stof in Cuxhaven terechtgekomen. Duitsland heeft echter Denemarken, Polen en Roemenië gewaarschuwd dat ook die landen het visafval uit Nederland hebben gekregen. Het Openbaar Ministerie in Haarlem kon dinsdag nog niets over de zaak zeggen, maar verwacht later deze week meer te weten.