Hoop op hulpverzoek Spanje stuwt beurzen
AMSTERDAM (ANP/RTR/AFP) – De Europese beurzen gingen maandag eensgezind omhoog. Het sentiment werd gesteund door meevallende cijfers uit China en de hoop op een spoedig hulpverzoek van Spanje. In Amsterdam schoot navigatiebedrijf TomTom omhoog door overnamespeculatie.
De AEX-index in Amsterdam sloot 0,5 procent (1,5 punten) hoger op 329,45 punten. De MidKap-index klom eveneens 0,5 procent, tot 528,80 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,2 en 0,9 procent.
Persbureau Reuters meldde maandag op basis van bronnen binnen de eurozone dat Spanje mogelijk in november formeel bij Brussel zal aankloppen voor hulp. De aanvraag zal deel uitmaken van een groot noodpakket dat bestaat uit een herziening van het Griekse leenprogramma en noodhulp aan Cyprus. De hoofdgraadmeter in Madrid klom met 0,3 procent.
De speculatie op een formeel hulpverzoek van Spanje en goed ontvangen cijfers van de Amerikaanse bank Citigroup, zorgden vooral voor winsten onder de financiële fondsen. In Frankfurt klom Commerzbank 1,4 procent en in Parijs won Société Générale 1,5 procent. In de AEX steeg ING 1,6 procent en Aegon kreeg er 1,2 procent bij.
In de MidKap was TomTom veruit de grootste stijger met een winst van ruim 10 procent na een adviesverhoging door SNS Securities. De analisten voorzien een scenario waarbij de oprichters van TomTom een bod doen op het bedrijf. De financiering hiervoor kan volgens SNS geleverd worden door Apple, waarna het Amerikaanse concern de kaartactiviteiten van TomTom overneemt voor 1 miljard euro.
Uit China kwam in de ochtend een gunstig cijfer over de inflatie. Deze bleek in september verder afgezwakt tot 1,9 procent. De dalende inflatie geeft Peking meer ruimte om de economische groei te stimuleren. Daarnaast steeg de uitvoer van de op een na grootste economie ter wereld vorige maand met 9,9 procent. Dat wijst op een opleving van de Chinese handel ondanks een lagere economische groei.
Een Amerikaans macrocijfer werd ook goed ontvangen. De Amerikaanse detailhandel zag de verkopen in september sterker dan verwacht toenemen met 1,1 procent. De meevallende verkoopcijfers voeden de hoop dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal sterker is gegroeid dan verwacht. De fabrieksindex uit de staat New York viel maandag minder gunstig uit. De bedrijvigheid nam voor de derde maand op rij af.
De euro was 1,2955 dollar waard, tegen 1,2945 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 90,70 dollar per vat. Brentolie stabiliseerde op 114,66 dollar per vat.