Buitenland

Grote winst N-VA in Vlaanderen

BRUSSEL/AMSTERDAM – De Vlaams-nationalistische partij N-VA heeft zondag grote winst behaald in de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. Partijleider Bart De Wever werd in Antwerpen tot burgemeester gekozen en liet meteen weten meer autonomie te zullen eisen voor Vlaanderen.

Buitenlandredactie
15 October 2012 06:39Gewijzigd op 14 November 2020 23:43
Bart de Wever. Foto EPA
Bart de Wever. Foto EPA

„Wij willen de Vlamingen op alle niveaus het bestuur geven dat zij willen. Daarom doe ik een beroep op (de Belgische premier, red.) Elio Di Rupo en de Franstalige politici. Neem uw verantwoordelijkheid”, zei De Wever. De N-VA-leider kondigde aan zich voor nog grotere winst te zullen inspannen bij de volgende landelijke verkiezingen in 2014. Hij vindt dat het beleid van Di Rupo, een Waalse socialist, de Vlaamse belastingbetaler te veel geld kost.

„Uw belastingregering zonder meerderheid in Vlaanderen wordt niet gesteund in Vlaanderen. We moeten werken aan een hervorming die Vlaanderen het bestuur geeft waar het recht op heeft”, zei De Wever.

In de burgemeestersverkiezing in Antwerpen ging De Wever met 36,4 procent aan de leiding, vergeleken met 29,5 procent voor de zittende burgemeester, de socialist Patrick Janssens.

In de verkiezingen konden zondag zo’n 7,8 miljoen Belgen hun stem uitbrengen. De verkiezingen werden beschouwd als een graadmeter voor de mate waarin Vlaanderen autonomie zal proberen te bewerkstelligen.

Zes jaar geleden was de N-VA bij de gemeentelijke verkiezingen een partij in opkomst, maar bij de landelijke verkiezingen in 2010 was zij al uitgegroeid tot de grootste in Vlaanderen. De opstelling van De Wever in de formatiebesprekingen was de voornaamste reden dat België 541 dagen zonder regering zat, omdat hij vergaande concessies voor Vlaamse autonomie verlangde.

„Wij hebben het niet alleen net zo goed gedaan als onze monsterscore van 2010. Wij hebben het zelfs beter gedaan en niemand had dit kunnen verwachten. Het is ongelooflijk”, zei De Wever.

De winst van de N-VA ging zondag vooral ten koste van het extreem rechtse Vlaams Belang. „Onze stad was twintig jaar lang de Europese basis van de radicale rechtervleugel. Dit tijdperk eindigt vandaag”, zei De Wever.

Bij de Vlaamse regeringspartijen is een verdeeld beeld te zien. De christendemocratische CD&V wist zich te handhaven en lijkt de grootste partij in heel Vlaanderen te blijven. De liberalen (Open VLD) verloren over het algemeen, maar het verlies was minder groot dan aanvankelijk gedacht. De sociaaldemocraten (sp.a) moesten wel bijna overal verliezen incasseren.

In de gemeente Dessel, waar de N-VA in 2006 al een absolute meerderheid behaalde, behield de partij haar positie. De partij verkreeg er ruim 54 procent van de stemmen, tegenover zo’n 51 procent in 2006.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer