Economie

Frankrijk blijft bij belastingverlaging

Ondanks een begrotingstekort van 53 miljard euro eind juli -tegen 37 miljard op hetzelfde tijdstip vorig jaar- houdt premier Raffarin van Frankrijk vast aan zijn voornemen ook volgend jaar de inkomstenbelasting te verlagen.

ANP
17 September 2003 08:13Gewijzigd op 14 November 2020 00:34

In 2002 beloofde president Chirac lastenverlaging over de hele linie en 30 procent verlaging van de inkomstenbelasting voor zijn herverkiezing als president. Daaraan valt niet te tornen. Vorig jaar is de inkomstenbelasting al met 5 procent verlaagd, dit jaar met 1 procent en de bedoeling is dat dat over volgend jaar 3 procent wordt. De verlagingen moet de Fransen ertoe aanzetten meer te consumeren.

Inmiddels is het begrotingstekort van Frankrijk opgelopen tot 3,8 procent van het bruto nationaal product, tot grote onvrede van de Europese Commissie. Volgend jaar dreigt Frankrijk dik over de 4 procent te gaan, terwijl 3 procent het maximum is dat Parijs zelf indertijd eiste van landen om mee te kunnen doen aan de euro.

De populariteit van premier Raffarin is de laatste negen maanden met 17 procent gedaald tot rond de 40 procent. De jongste klappen kreeg de premier na vaststelling van het enorm aantal doden wegens de hittegolf in de eerste twee weken van augustus: 11.435 hoofdzakelijk bejaarde mensen. In allerijl is toegezegd dat alle zieken- en bejaardenhuizen ten minste een aircoruimte moeten hebben en de eerstehulpdiensten zijn extra middelen beloofd. Dat alles kost weer geld.

De regering heeft in het kader van „nationale solidariteit” al voorgesteld een of twee vrije dagen per jaar in te leveren zonder salaris. De opbrengst zou voor de bejaarden- en de ziekenzorg moeten zijn. Intussen knijpt minister Mer van Financiën op de begroting van dit jaar. Sinds begin dit jaar is al 3 miljard van toegekende kredieten bevroren, vooral bestemd voor het onderwijs.

Tarieven voor openbaar vervoer, de post, gas en elektriciteit schieten intussen omhoog. Raffarin heeft maandag een nieuwe belasting op dieselolie voor personenauto’s -de helft van het Franse wagenpark- aangekondigd van 2,5 cent per liter.

De linkse oppositie in Frankrijk schreeuwt dan ook dat er sprake is van kiezersbedrog: de rijksuitgaven gaan misschien naar beneden, maar alles wordt afgeschoven naar lagere overheden die het weer dik terughalen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer